Política

Mas continuarà al PDeCAT i es desmarca de Puigdemont

La crisi entre demòcrates i JxCat toca fons i fa inviable, ara mateix, un acord per a les pròximes eleccions

Els dos corrents, però, volen evitar imatges explícites de trencadissa a les institucions

Des que es van començar a fer evidents els primers símptomes de distanciament entre el PDeCAT i tot l’entorn polític agrupat al voltant de Carles Puigdemont, la d’Artur Mas ha estat una actitud de circumspecció gairebé extrema. Davant d’episodis crucials en aquesta crisi, com ara la creació per part de l’expresident exiliat a Bèlgica d’un nou partit que sota les sigles JxCat està provocant una dolorosa sagnia de baixes de militants de la bancada demòcrata, a Mas pràcticament ni se l’ha vist ni se l’ha sentit. Ahir tampoc va parlar, tot i que va voler fer saber que, davant d’uns esdeveniments que s’estan precipitant en cascada, ell continuarà com a afiliat del PDeCAT i, per tant, no seguirà l’exemple de tots aquells que ja han iniciat el trànsit cap a JxCat. Una decisió que evidencia que el distanciament entre els dos antics caps de govern s’aguditza i que el seu divorci polític és un fet.

El portaveu dels demòcrates, Marc Solsona, va ser l’encarregat de donar la notícia que Mas no ha estripat el carnet del partit. “Em consta que manté la militància i ho celebrem”, va manifestar el també alcalde de Mollerussa en declaracions a Catalunya Ràdio, on també va explicar que en les últimes setmanes la direcció del PDeCAT ha mantingut diverses trobades amb l’expresident en les quals aquest hauria expressat la seva “voluntat de continuar sent del Partit Demòcrata i de participar en projectes de suma”. De fet, està per veure quan serà i com, però s’espera que pròximament Artur Mas exposi en pròpia veu la seva posició respecte al moment convuls que està travessant l’espai polític de l’extinta Convergència.

D’això també en va parlar ahir Solsona, que va admetre que, amb tot el que ha passat aquests dies, ara mateix “és difícil” d’imaginar que el PDeCAT i JxCat puguin arribar a algun tipus d’acord per anar junts amb vista a les pròximes eleccions. La possibilitat, doncs, que uns i altres s’acabin presentant per separat guanya punts, i entre els demòcrates ja es fa córrer el nom d’Àngels Chacón com a possible candidata, igual que el de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells. L’actual consellera d’Empresa i Coneixement és l’única membre de l’executiu català que no s’ha donat de baixa del PDeCAT, i ahir va haver de compartir per primer cop taula al Consell Executiu amb els que fins fa poques hores eren companys de filiació. Davant de situacions com aquesta, però, les dues parts s’han conjurat per evitar donar públicament una imatge de divisió a les diverses institucions on estan representats, almenys fins que passin les eleccions. I, sobre això, va voler ser molt explícita la consellera portaveu del govern, Meritxell Budó, una de les que ha abandonat el PDeCAT, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. “La situació avui no és diferent de la d’ahir o la d’abans-d’ahir, ja que l’executiu és fruit de dos grups parlamentaris –JxCat i ERC– i això no ha canviat”, va ser el seu raonament.

Els que avui també reprenen la seva agenda parlamentària son els diputats de JxCat al Parlament i al Congrés i també els senadors. Els tres grups celebren avui una reunió telemàtica que disposarà d’un nucli presencial des del Parlament format pel president Quim Torra; el president del grup, Albert Batet, i els portaveus al Congrés i al Senat, Laura Borràs i Josep Lluís Cleries, respectivament.

L’objectiu de la trobada és preparar l’inici del curs polític i es preveu que en aquesta trobada participin tots els membres, també els afiliats al PDeCAT que han optat per no adherir-se a la nova formació de Puigdemont. La crisi oberta entre tots dos sectors de la família postconvergent planarà en aquesta reunió.

El fet que en aquest moment complex Mas expressi la voluntat de continuar al PDeCAT és una bona notícia
Marc Solsona
Portaveu del pdecat
El govern és fruit de l’acord de dos grups parlamentaris –JxCat i ERC– i això a hores d’ara no ha canviat
Meritxell Budó
portaveu del govern
Des del respecte per les dinàmiques internes del PDeCAT, esperem que l’espai s’acabi d’ordenar
Pere Aragonès
Coordinador nacional d’erc

L’acord de la Diputació de Barcelona, ben resguardat

El divorci ja consumat de facto entre el PDeCAT i JxCat farà que els dos espais hagin de cohabitar en la representació política que tenen en diverses institucions de gran importància estratègica. Una d’aquestes és la Diputació de Barcelona, on el 2019 es va signar un pacte entre el PSC i JxCat que va aixecar una enorme polseguera, ja que una part substancial de l’independentisme no va digerir que s’arribés a un acord amb els socialistes en un context en què el record del 155 era encara present. Passi el que passi a partir d’ara es fa difícil pensar que aquell pacte perilli, tot i que dins del grup de JxCat a partir d’ara conviuran dues ànimes que sobre aquesta qüestió, i d’altres, poden arribar a tenir visions enfrontades. Dels set representants que té la formació a l’ens, els alcaldes de Talamanca, Josep Tarín, i Subirats, Pere Pons, són propers a la direcció del PDeCAT, igual que la presidenta del grup, la regidora a Barcelona Neus Munté, que quan va ser al govern de la Generalitat va tenir més que diferències amb Puigdemont. Per contra, el també edil a la capital Ferran Mascarell és un dels que encapçala el sector més afí al nou partit de l’expresident. En altres diputacions, com ara la de Tarragona, les dues ànimes també hauran de coexistir enmig del soroll ambiental –el vicepresident de l’ens, Joaquim Nin, per exemple, és afí a la cúpula dels demòcrates– tot i que, en aquest cas, l’acord amb ERC dona menys arguments, a priori, per a les friccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona