Política

El llarg festeig entre JxCat i ERC

Els dos partits havien explorat possibles pactes de govern des de la legislatura passada, però les discrepàncies no ho van fer possible fins a l’acostament de les últimes setmanes

L’acord entre JxCat i ERC a l’Ajuntament de Girona arriba en el moment de més discrepàncies no només entre els dos partits independentistes, sinó també entre les diverses faccions de l’antiga i desmembrada CDC. Per contra, a principi de 2016, després del relleu de Carles Puigdemont a l’alcaldia de Girona per assumir la presidència de la Generalitat, la relació entre els dos partits en l’àmbit local no podia ser més distant. Semblava que l’horitzó dels divuit mesos fins al referèndum de l’1 d’octubre havia de servir per destensar l’ambient i facilitar l’entesa entre CDC i ERC, però no hi va haver manera. Albert Ballesta, en els polèmics dos mesos que va passar com a alcalde, i Marta Madrenas, que en va agafar el relleu, no van aconseguir formalitzar un pacte amb ERC. Maria Mercè Roca, aleshores líder dels republicans a Girona, va rebutjar una entesa perquè creia que les dues formacions tenien discrepàncies “de fons” sobre el model de ciutat. La mala maror era ben present i ni la perspectiva d’una hipotètica independència com a culminació d’un llarg procés liderat pels dos partits va facilitar, més enllà d’alguns acords puntuals, l’acostament entre CDC i ERC.

Les eleccions municipals del 2019 no van dur, tampoc, cap reconciliació. Madrenas, amb nou regidors, va tornar a festejar ERC, que en va aconseguir quatre, però les converses no van tirar endavant. Potser hi hauria ajudat si les dues formacions haguessin sumat majoria absoluta (14) amb un regidor més. Guanyem, la segona força més votada (6 regidors), no encaixava en un possible pacte a tres per les discrepàncies ideològiques evidents amb JxCat. I tampoc podia fructificar un acord d’esquerres entre Guanyem, PSC i ERC, perquè els republicans no volien ni sentir parlar d’un pacte supeditat als “vots del 155”. Per contra, es postulaven com a mediadors entre JxCat i Guanyem per segellar un acord entre les tres formacions sobiranistes.

Res de res, però. Finalment, Madrenas va accedir al govern en solitari i en minoria. Els primers mesos l’aquiescència va ser més evident amb Guanyem que amb ERC. La formació cupaire va donar el seu vistiplau tant al cartipàs com als pressupostos de JxCat. ERC, en canvi, va votar en contra dels pressupostos perquè entenia que no s’estaven complint els “compromisos” de l’acord del cartipàs, que també havia votat a favor.

En els últims vuit mesos, la situació s’ha capgirat com un mitjó. Guanyem s’ha allunyat de JxCat i s’ha acostat al PSC, partit que havia mostrat la seva intenció de presentar una moció de censura, una possibilitat que ara queda desactivada. Amb ERC al govern, caldria una aliança impossible dels socialistes amb Guanyem i Cs. A principi de mes, Madrenas admetia “proximitat” amb ERC, que quedava palesa en una foto conjunta que l’alcaldessa es va fer amb Quim Ayats per anunciar un acord per adaptar els accessos de les escoles a les restriccions de la Covid-19. Fins ara, mercès als pactes, regidors dels dos partits al consistori gironí ja governaven junts al Consell Comarcal del Gironès i a la Diputació. Aquest acord, que acaba amb un llarg festeig, es replica finalment al consistori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona