Política

JxCat i ERC governaran junts a Girona: “Som un govern fort, ampli i estable”

Els tretze regidors no sumen majoria i apel·len a una “oposició responsable” per arribar a acords

JxCat i ERC governaran junts a l’Ajuntament de Girona. Les dues formacions han arribat a un acord perquè els quatre regidors republicans entrin a l’equip de govern, fins ara format pels nou de JxCat.

L’alcaldessa, Marta Madrenas, ha afirmat que amb aquest “pas endavant” d’ERC, Girona aconsegueix un govern “fort, ampli i estable” per afrontar els reptes plantejats, sobretot, per la crisi sanitària. A més, també ha remarcat que és el primer govern de coalició independentista a la ciutat. Per això, tant Madrenas com el líder d’ERC, Quim Ayats, han apel·lat Guanyem Girona, el PSC i Cs a fer una “oposició responsable” per arribar a acords. Segons l’acord, Girona recupera la figura del vicealcalde, una responsabilitat que assumirà Ayats.

Setmanes de converses “discretes” i esquivant la pressió que tant Guanyem Girona com el PSC han fet per intentar formar una majoria alternativa que desbanqués Marta Madrenas de l’alcaldia. Aquest dimarts JxCat i ERC han anunciat que han arribat a un acord per governar plegats l’Ajuntament de Girona.

Així, els quatre regidors republicans entren al govern municipal que fins ara formaven els nou de JxCat. Continuarà sent, però, un govern en minoria perquè, amb tretze regidors, es queden a un de la majoria. Tot i això, l’alcaldessa ha assegurat que la ciutat compta ara amb un govern “fort, ampli i estable” i també ha posat el focus que és una coalició històrica perquè és la primera formada per partits independentistes a la ciutat.

Ayats ha afirmat que ERC ha pres la decisió d’entrar al govern de Girona “per responsabilitat i per coherència”: “És més còmode estar a l’oposició i assenyalar el que no es fa bé, allò més incòmode és assumir responsabilitats i fer aquest pas endavant”. ERC remarca que al llarg d’aquest any de mandat sempre han fet una “oposició constructiva” però, davant la crisi actual, han vist que “arremangar-se i posar-se a treballar”: “Venim a treballar, a tirar projectes endavant, a desencallar iniciatives”

Els dos grups han acordat respectar l’organització vigent del cartipàs municipal però introduint alguns canvis en l’estructura actual. La principal novetat és que Girona recupera la figura del vicealcalde, una responsabilitat que assumeix Quim Ayats amb atribucions i delegacions de l’àrea de Drets de les Persones. A més, també assumirà la regidoria de Cultura.

Segons el pacte, els altres tres regidors d’ERC assumiran la regidoria de Ciutadania i Dinamització del Territori (M. Àngels Cedacers), Educació, Infància i Esports (Àdam Bertran) i Habitatge i Eficiència Energètica i Joventut (Annabel Moya). Així, es creen específicament les regidories de Ciutadania, Habitatge i Infància que assumirà ERC, que sosté que són àrees que actualment “necessiten especial atenció”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona