Política

Torrent insta Puigdemont a triar entre desgastar i construir

ERC fa una crida a tombar al Congrés el decret llei sobre els romanents i demana als ajuntaments que es plantin

Aragonès cuita JxCat a “aclarir-se” en relació amb la necessitat d’avançar les eleccions

El president del Parlament, Roger Torrent, encara no s’havia pronunciat públicament sobre la serp d’estiu en què s’han convertit les resolucions sobre la monarquia publicades amputades, després que el president a l’exili, Carles Puigdemont, va acusar ERC de renunciar a defensar el Parlament i que el vicepresident de la cambra, Josep Costa, va parlar dels republicans com de “partidaris de la censura”. Ho va fer ahir per replicar al líder de JxCat: “Un independentista pot desgastar o pot ajudar a construir una unitat estratègica que permeti d’explicar als ciutadans com arribarem a la república i com farem la independència, un objectiu que no hem abandonat ni abandonarem mai.”

Torrent va defensar l’actuació del secretari general del Parlament, Xavier Muro, de no publicar íntegres les resolucions perquè va considerar que contravenien els dictats del Tribunal Constitucional: “Mentre jo sigui president del Parlament es parlarà de tot allò que vulguin els diputats, es tramitaran com hem fet sempre totes les iniciatives i defensarem la llibertat d’expressió; el que no farem en cap cas és pressionar ni obligar els treballadors públics a assumir les conseqüències de decisions polítiques.”

El president del legislatiu ho va dir al costat del vicepresident del govern, Pere Aragonès, a Moià, on es van reunir amb una nodrida representació d’alcaldes d’ERC –entre els quals hi havia els de Manresa, Sant Cugat i Figueres– per rebutjar la pretensió del govern espanyol que els ajuntaments cedeixin els seus romanents a Hisenda per afrontar els efectes de la pandèmia. “Els ajuntaments de Catalunya ens plantem”, va sentenciar Aragonès, que va exigir a l’executiu de Pedro Sánchez que es faci enrere i va fer una crida a tombar el decret llei al Congrés si el gabinet socialista-podemita persevera. El coordinador nacional d’ERC aposta perquè siguin els consistoris els que gestionin aquests estalvis en polítiques socials.

Convocatòria electoral

El vicepresident va insistir en la necessitat de convocar les eleccions per generar “unes majories parlamentàries més fortes” i evitar que sigui el Tribunal Suprem qui “forci” les eleccions: “Ens trobarem que serà el jutge Manuel Marchena qui decidirà que no hi ha president i que es convoquen unes eleccions automàticament al cap de quatre mesos.” En qualsevol cas, va instar JxCat a “aclarir-se”. “Al gener deia que el govern estava trencat, ara diu una altra cosa”, va observar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs