Política

Casado destitueix Álvarez de Toledo i vira al centre

El president del PP la substitueix per Cuca Gamarra, més propera a Soraya Sáenz de Santamaría

L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, nomenat portaveu nacional del partit

El president del Partit Popular, Pablo Casado, va destituir ahir la polèmica diputada per Barcelona Cayetana Álvarez de Toledo com a portaveu del partit al Congrés i va anunciar que la substitueix per Cuca Gamarra, exalcaldessa de Logronyo, propera a Soraya Sáenz de Santamaría, en un petit viratge cap al centre i producte de les crítiques que la rigidesa del discurs d’Álvarez havia provocat en el si de la formació de dretes.

Álvarez de Toledo és molt propera a la FAES de l’expresident José María Aznar i els sectors més moderats del PP havien demanat el seu cap.

Dins la remodelació anunciada ahir per Casado i que s’hauria d’aprovar en una junta directiva estatal aquest dijous vinent, s’ha aprofitat per donar més relleu polític a l’actual alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, a qui es voldria premiar per la gestió de la pandèmia que ha fet a la capital espanyola, molt més ben valorada que l’exercida per Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid. Martínez-Almeida serà, des d’ara, el portaveu nacional del partit, un càrrec de nova creació, i substituirà Pablo Montesinos en les compareixences habituals dels dilluns per valorar l’actualitat política.

Pel que fa a Cuca Gamarra, que fins ara era vicesecretària de comunicació, serà substituïda en aquest càrrec per l’expresidenta del Congrés, Ana Pastor, del sector més moderat del partit.

Duríssima carregada

En fer-se pública la seva destitució, la fins ara portaveu del PP al Congrés va fer una dura declaració contra Casado davant la premsa. “Lamento profundament la meva destitució”, va dir a l’inici de la intervenció. “Considera que la meva concepció de la llibertat és incompatible amb la seva autoritat. És una visió de la seva autoritat que no comparteixo”, va dir Álvarez de Toledo davant la seu del Congrés, on va afirmar que no comparteix la decisió i que la seva destitució és “perjudicial per al grup parlamentari, per al PP i per a una Espanya forta, adulta, moderna i de ciutadans lliures i iguals”. Álvarez de Toledo, que va dir que encara no havia pres cap decisió sobre si continuarà com a diputada, va continuar amb els seus retrets contra el líder del PP. Va dir també que la seva destitució s’interpretarà com una aposta per la moderació davant la radicalitat.

Una aristòcrata propera a Aznar

Cayetana Álvarez de Toledo y Peralta-Ramos (Madrid, 1974), marquesa de Casa Fuerte, de mare argentina i pare francès d’origen espanyol excombatent a la resistència francesa, es va criar entre Buenos Aires i Londres. Periodista i historiadora, es va donar a conèixer a partir de l’any 2000 com a articulista a El Mundo i tertuliana a la COPE en el programa de Jiménez Losantos. L’any 2008 va ser escollida diputada al Congrés per Madrid. Propera a l’expresident espanyol José María Aznar, l’any 2014 va ser una de les impulsores del manifest Libres e iguales, contra el procés independentista.

L’abril del 2019 es va presentar com a cap de llista per Barcelona en les eleccions generals. Va ser l’única diputada escollida. Va repetir el novembre del mateix any. Des de llavors és portaveu del Partit Popular al Congrés, on s’ha mostrat, com ja havia fet abans durant la campanya electoral, molt dura amb el govern de Sánchez i l’independentisme català. Entre algunes de les seves frases més recordades hi ha la que va dir respecte a Girona. A conseqüència del procés, “és a Girona on la democràcia és més fràgil”, va afirmar.

Des de la tribuna del Congrés també ha protagonitzat enfrontaments amb Unidas Podemos. L’últim cop va ser quan va dir “terrorista” al pare de Pablo Iglesias. El seu to dur i agre li ha provocat nombrosos retrets dins del seu propi partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona