Política

Un exministre saudita acusa el príncep hereu d’intentar assassinar-lo al Canadà

La denúncia presentada als EUA assegura que Bin Salman va enviar un esquadró per matar-lo

El pla fallit va tenir lloc poc després del crim contra Khashoggi a Turquia

L’exministre d’Estat saudita i exresponsable del servei d’intel·ligència Saad Al Yabri va presentar dijous a Washington una demanda contra el príncep hereu del regne, Mohamed bin Salman, a qui acusa d’haver enviat un “esquadró” al Canadà per assassinar-lo. La denúncia es va presentar davant un tribunal del districte de Columbia, a l’estat nord-americà de Washington, pel presumpte paper de Bin Salman i altres responsables saudites en l’intent d’assassinat d’Al Yabri, un veterà del govern saudita que va fugir a l’exili fa tres anys i que des d’aleshores ha estat protegit per seguretat privada a Toronto.

Segons l’escrit judicial, el príncep hereu va ordenar desplegar agents saudites a l’Amèrica del Nord per esbrinar el parador d’Al Yabri, que finalment va ser localitzat al Canadà, i va enviar un grup de cinquanta persones per matar-lo, batejat com l’Esquadró del Tigre, dues setmanes després de l’assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi, l’octubre del 2018, a Istanbul (Turquia).

Mitjans de comunicació nord-americans van indicar que membres d’aquest esquadró presumptament haurien intervingut també en la mort de Khashoggi. L’acusació afirma que en aquest grup de suposats assassins hi havia metges forenses especialitzats a netejar empremtes de crims, que portaven eines per a aquesta feina.

Saber massa

D’acord amb l’escrit judicial, l’intent d’assassinat va ser desactivat per la guàrdia fronterera del Canadà, que va sospitar del comportament del grup en un punt de control de l’aeroport. “Pocs llocs guarden informació més delicada, humiliant i condemnatòria sobre l’acusat Bin Salman que la ment i la memòria de Saad, excepte potser els enregistraments que Saad va fer com a avançament del seu [intent d’] assassinat”, diu el document. “És per això que l’acusat Bin Salman el vol mort –afegeix–, i pel que ha treballat en els últims tres anys.” La demanda sosté que els esforços del príncep saudita per assassinar Al Yabri han continuat fins ara i que han inclòs l’enviament d’agents per terra al Canadà des dels EUA. A més, al·lega que Bin Salman ha intentat temptar Al Yabri perquè es traslladés a altres llocs per assassinar-lo, com l’Aràbia Saudita, i que ha provat de detenir-lo acusant-lo de corrupció. De fet, segons el diari The New York Times, Riad va demanar el 2017 a la Interpol que detingués Al Yabri i l’extradís per càrrecs de corrupció, petició que va ser rebutjada per la policia internacional en considerar que la sol·licitud tenia una motivació política.

Antic cap d’intel·ligència

El diari nord-americà recorda que Al Yabri va treballar durant anys com a assistent de l’expríncep hereu Mohamed bin Nayef, que va romandre al capdavant del Ministeri de l’Interior, encarregat de la seguretat nacional i de la lluita antiterrorista, càrrec que li va permetre establir relació amb el servei d’intel·ligència dels EUA.

El 2015, Al Yabri va ser acomiadat amb un decret reial, dos anys abans que Bin Nayef fos destituït com a príncep hereu pel seu oncle, el rei Salman bin Abdulaziz, que va nomenar en el seu lloc el seu fill Mohamed. Al Yabri va abandonar l’Aràbia Saudita dos anys més tard.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona