Política

JxCat presenta esmenes a la proposició de llei sobre lloguer de l’habitatge i ERC, CatECP i CUP ho critiquen

El grup de Batet argumenta que les modificacions millorarien el text després d’escoltar els sectors i el món local

Competència avisa que la proposició de llei per contenir el preu dels lloguers seria una “greu distorsió”

JxCat ha presentat 8 esmenes a la proposició de llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge. El grup argumenta que les modificacions millorarien el text original després d’escoltar altres sectors i el món local. Però ERC i CUP ho han criticat. Els cupaires afirmen que el 14 de juliol es va arribar a un acord per presentar de forma “íntegra” el text treballat amb el Sindicat de Llogaters i altres entitats del sector.

La diputada Maria Sirvent ha qualificat les esmenes d’”intolerables”. Fonts d’ERC mostren la “sorpresa” dels republicans per la decisió de JxCat i recorden que la proposició de llei la van presentar conjuntament el bloc independentista i CatECP per via d’urgència. Fonts del grup de CatECP han apuntat que les esmenes de JxCat “pretenen alterar l’esperit del decret” i que “és una vergonya que s’intentin carregar un text que ha estat acordat pel propi Govern”. “Aquest JxCat ens recorda massa a CiU”, han afegit.

Competència

L’Autoritat Catalana de la Competència ha emès aquest dijous un dictamen contrari a la proposició de llei per limitar els preus dels lloguers que van pactar ERC, JxCat, els comuns i la CUP. “La limitació de les rendes de lloguer constitueix una greu distorsió a un factor essencial de la competència com és el preu, i és un instrument no idoni per assolir l’objectiu últim de la mesura”, assegura l’ACCO en el seu anàlisi. De fet, segons Competència, la mesura podria reduir l’oferta de lloguer, “expulsant primer els petits inversors amb escassa capacitat d’aguantar una limitació de rendes de lloguer”, i podria provocar “l’aparició d’economia submergida”.

L’ACCO reconeix en el seu informe que el mercat de l’habitatge “és un mercat especialment sensible per a la ciutadania i on l’evolució dels preus pot ser problemàtica”, però afirma que hi ha “mecanismes més adequats” per solucionar les dificultats actuals.

En concret, Competència diu que les “mesures urbanístiques i tributàries, així com l’actuació pública de promoció d’habitatges de lloguer, constitueixen instruments més idonis per assolir l’objectiu públic de millorar l’accessibilitat de la ciutadania a l’habitatge de lloguer”.

L’ACCO avisa que la limitació de preus podria “resultar contraproduent” i “provocar efectes indesitjats”. Entre els que destaca en el seu informe, Competència inclou la reducció de l’oferta d’habitatge, que els propietaris tinguin menys incentius per fer un manteniment adequat dels habitatges, que apareguin llargues llistes d’espera per accedir als preus regulats, el risc d’aparició d’economia submergida i, fins i tot, un augment de preus de lloguer dels habitatges que ara estan per sota del topall que s’establís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona