Política

Només caps de setmana

Els presos polítics passen el seu primer cap de setmana a casa després d’assolir el tercer grau penitenciari

La modalitat de règim obert és l’habitual segons l’article 83 del reglament

Malgrat que els actes de rebuda es van suspendre per les restriccions de mobilitat per la pandèmia, milers de persones els van donar la benvinguda

El tercer grau arriba després de les 1.005 nits a presó de Sànchez i Cuixart i les 988 de Junqueras i Forn

Només un tast de llibertat, no la llibertat completa. Els presos polítics van sortir ahir al matí dels centres penitenciaris on compleixen condemna per passar el primer cap de setmana als seus domicilis, després que les juntes de tractament de Dones, Lledoners i Puig de les Basses acordessin dijous que el tercer grau fos ja efectiu durant el cap de setmana. Aquesta mesura estableix que els interns dormen, doncs, quatre dies a la setmana a la presó i els altres tres a casa, segons va informar la secretaria de Mesures Penals, Rehabilitació i Atenció a la Víctima, que assenyala que l’aplicació de la modalitat de règim obert que s’ha establert és l’habitual segons l’article 83 del reglament penitenciari.

Malgrat que les noves restriccions a la mobilitat recomanades per frenar els rebrots de Covid-19 aconsellaven la cancel·lació dels actes de rebuda previstos, aquests es van acabar celebrant de manera improvisada. De fet, les associacions de suport als presos havien desconvocat al migdia els “actes previstos per a aquesta tarda [ahir] per rebre els presos polítics als seus municipis de residència”. Amb tot, desenes de persones van rebre l’exvicepresident Oriol Junqueras a la seva arribada a Sant Vicenç dels Horts, amb crits de “llibertat”; Raül Romeva a Sant Cugat del Vallès; Jordi Turull a Parets del Vallès; Josep Rull a Terrassa, i Dolors Bassa a Torroella de Montgrí.

L’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, es va adreçar en un vídeo gravat per defugir les aglomeracions.

En una entrevista a Rac1, l’exconseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència Raül Romeva va assegurar que el tercer grau és una “falsa llibertat” i va assegurar que tenia una “sensació estranya”. “Podem estar el cap de setmana a casa però seguim complint la condemna. La situació canvia poc”, va afegir. Romeva va remarcar que l’important és no perdre de vista que la situació és “injusta i injustificable”. “Estic content de poder-me trobar amb els meus i abraçar-los, i poder mirar als ulls i agrair totes les mostres de suport ja serà molt important”, va assegurar.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que va ser rebut davant la seu de l’entitat a Barcelona, va deixar la porta oberta a no tornar a aspirar al càrrec. Amb tot, va dir que ha estat “un orgull enorme” i “una alegria immensa haver estat a la presó i seguir-hi estant per defensar la democràcia i la llibertat”, i va avisar que la presó “no serà mai un límit”.

Dolors Bassa, exconsellera de Treball i Afers Socials, va ser acollida ahir amb una emotiva rebuda pels seus veïns de Torroella de Montgrí a la plaça de la Vila. “Estic molt contenta de poder estar amb la meva gent, de poder dormir a casa després de 880 nits a la presó”, va dir Bassa.

Estic molt agraït i us porto al cor, ara i sempre. Gràcies per tot
Oriol Junqueras
Exvicepresident de la generalitat i president d’ERC
No és la llibertat, però és un bocí que volem aprofitar al màxim
Jordi Turull
exconseller de la Presidència
El tercer grau no és llibertat. Un respir per dormir a casa els caps de setmana i prou. La resta entre murs i barrots
Dolors Bassa
EXCONSELLERA DE TREBALL
Els únics que han de tenir por són ells, perquè nosaltres no renunciarem a seguir lluitant. La presó no serà mai un límit
Jordi Cuixart
President d’òmnium cultural
Podem estar el cap de setmana a casa però seguim complint la condemna. La situació canvia poc
Raül Romeva
exconseller d’Acció Exterior


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona