Política

gal·les

El Parlament rebutja una moció per un referèndum d’independència

El Parlament de Gal·les va rebutjar dimecres una moció que reclamava el dret d’aquest país de convocar un referèndum d’independència del Regne Unit. La proposta va ser rebutjada amb 43 vots en contra, 9 a favor i una abstenció.

Es tracta de la primera vegada que una eventual independència de Gal·les, en aquest cas, el dret a fer un referèndum d’autodeterminació, es tracta a la cambra legislativa de Cardiff, fet que va ser qualificat d’“històric” pel líder del partit independentista Plaid Cymru, Adam Price, que va reivindicar el dret de Gal·les a decidir el seu futur constitucional.

El debat al Senedd Cymru va girar al voltant dels beneficis i inconvenients que tindria la independència per a Gal·les després d’anys d’estancament econòmic, agreujat ara per la crisi que comporta el coronavirus. El Plaid Cymru va defensar que la situació econòmica seria millor fora del Regne Unit i va remarcar que, amb la independència, els gal·lesos haurien gestionat millor la pandèmia.

Els contraris a la moció, en canvi, van advertir del risc que suposaria per a la nació no pertànyer a un país de la potència econòmica del Regne Unit. Els laboristes, amb majoria al Parlament gal·lès, van apostar per un bon acord d’autogovern amb Londres.

D’acord amb la Constitució del Regne Unit, per dur a terme un referèndum d’autodeterminació cal un acord previ amb el govern britànic com el que hi va haver per a la consulta d’Escòcia del 2014. Segons les darreres enquestes, prop del 25% dels gal·lesos estan a favor de la independència, un percentatge més alt que el de votants del Plaid Cymru. Aquest partit espera treure’n profit en les eleccions del maig vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona