Política

Feixos de bitllets directes de Ginebra a La Zarzuela via Barajas

L’advocat suís anava a palau a entregar en mà a l’emèrit els diners

Els treia del compte a nom de Lucum i els portava en vols regulars

L’examant assegura que Joan Carles I “ho pagava tot, al fill, les filles i la dona”

Joan Carles de Borbó va introduir durant anys milers i milers d’euros a Espanya a través dels controls de l’aeroport de Barajas (Madrid) procedents de la fortuna oculta a Suïssa. Per portar-los, el pare de Felip VI va utilitzar un dels seus testaferros, l’advocat suís Dante Canonica, que sabia que amagava els 64,8 milions d’euros de l’Aràbia Saudita en un compte al banc suís Mirabaud a nom de Lucum Foundation, segons El Confidencial, que ha tingut accés als documents de la investigació. Segons el digital, Canonica es va desplaçar durant anys de Ginebra a Madrid en vols regulars d’Iberia. Quan aterrava a l’aeroport madrileny, l’advocat suís anava directe a La Zarzuela per entregar en mà a Joan Carles I els diners que treia del compte on amagava els milions saudites.

Els diners van entrar en feixos de bitllets pels controls de l’aeroport de Madrid sense que saltés cap alarma. No consta que ni una sola de las remeses de diners transportades per Canonica fos declarada a l’Agència Tributària, tot i que la normativa fiscal prohibeix introduir a l’Estat espanyol més de 10.000 euros en efectiu sense una declaració del seu origen. El testaferro del rei sempre va superar àmpliament aquesta xifra en els seus viatges –oscil·lava a l’entorn dels 200.000 euros i alguna va arribar fins i tot als 300.000–, com demostren els registres del compte 505523, controlat per la societat offshore panamenya Lucum Foundation, als quals ha tingut accés El Confidencial. La mecànica era senzilla, segons els documents.

Canonica sanava a les oficines de Mirabaud a Ginebra per retirar els diners que el rei volia i els portava a Madrid per entregar-los en mà. La majoria de cops feia el viatge d’anada i tornada, Ginebra-Madrid, el mateix dia. Canonica donava els diners al rei i aquest firmava un rebut sense segell, només amb la data i l’import, per deixar constància de la transacció. Quan no li portaven els diners, el monarca viatjava a paradisos fiscals.

L’empresària i examant de l’emèrit Corinna Larsen ja va declarar el 2016 a José Manuel Villarejo que el rei tenia a La Zarzuela una màquina de comptar bitllets. L’àudio va ser descobert a l’ordinador del comissari jubilat quan va ser detingut, el 2017. El digital OK Diario, que el 2019 va difondre els àudios de Corinna amb el comissari, va publicar ahir una nova entrega. En aquesta, Corinna confessa a Villarejo que el rei guardava part dels diners a La Zarzuela, i li etziba: “Ell ho pagava tot al seu fill, a les seves filles, a la seva dona...” I posa la cirereta del pastís per acabar amb la frase: “Tot en cash.”

El govern espanyol va suggerir ahir a Felip VI que adopti mesures per desmarcar-se de l’emèrit.

Suïssa tramita la petició d’Òmnium

El Consell Federal de Suïssa ha començat a tramitar ja la petició per bloquejar els fons de Joan Carles de Borbó al país helvètic sol·licitada per Òmniun Cultural a principi de mes. Així ho va confirmar l’entitat en un comunicat difós ahir, després de registrar un informe juridicopolític a les autoritats suïsses i a la presidència del país perquè s’activés la llei federal de congelació i restitució de valors patrimonials d’origen il·lícit. El vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, va assenyalar que “la congelació de béns i comptes bancaris ha de ser el primer pas per a una investigació penal, per demostrar l’origen irregular, opac i il·lícit d’aquesta fortuna del rei emèrit”. En aquest sentit, el president de l’entitat, el pres polític català Jordi Cuixart, va assegurar que “cal posar fi a la impunitat i el joc brut amb què actua la monarquia espanyola i l’anomalia que suposa en qualsevol democràcia moderna”.

En l’informe que ha fet arribar a la presidenta del Consell Federal Suís, Simonetta Sommaruga, Òmnium demana que es congelin els comptes de Joan Carles I, i recorda que l’emèrit també està sent investigat per les fiscalies espanyola i britànica. D’altra banda, Òmnium ha anunciat que establirà contactes amb les principals ONG suïsses de drets humans i institucions de lluita contra la corrupció perquè també s’uneixin en la demanda de congelar els comptes del pare de Felip VI. Algunes d’aquestes ONG són Public Eye, The Open Society Foundations, Civicus i Swiss Democracy Foundation, a més de les dependents del govern suís Economic Affairs Section of Federal Department of Foreign Affairs i Interdepartmental Working Group on Combating Corruption.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona