Política

El TSJC declara extingides i complertes les penes d’inhabilitació i multes per a Mas, Ortega i Rigau pel 9-N

El sou de l’expresident no vulnera la condemna

Ortega ja ha complert després de cobrar com a assessora

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat per extingida la responsabilitat penal i civil de l’expresident de la Generalitat Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera Irene Rigau per la sentència del 9-N. El tribunal considera que tots tres ja han pagat les multes corresponents, de 36.000, 30.000 i 24.000 euros respectivament, i el temps d’inhabilitació fixat a la sentència, 13, 9 i 6 mesos, respectivament. La decisió arriba després que el tribunal plantegés dubtes sobre si el sou de Mas com a expresident podia vulnerar la inhabilitació, i també després que es qüestionés si la feina d’assessora d’Ortega durant uns mesos també podia haver vulnerat la inhabilitació.

Mas va ser condemnat a 13 mesos d’inhabilitació, que van acabar el 21 de febrer passat. Des del 2016 ha cobrat com a expresident, també durant l’execució de la inhabilitació, comptada des del gener del 2019, però la fiscalia i ara el tribunal consideren que aquest sou és consubstancial a la seva anterior feina i no és un pagament per nous serveis prestats durant aquest temps. Rigau va complir la inhabilitació el 9 desembre del 2019 i Ortega va acabar-la el 12 de març passat en considerar-se que havia incomplert parcialment la inhabilitació en cobrar com a assessora del Govern durant sis mesos.

El TSJC va instar a finals del 2019 a un jutjat d’instrucció a investigar si Ortega va incomplir la inhabilitació per exercir com a assessora del Govern abans que se li acabés la pena. El Govern va nomenar Ortega al maig del 2019 com a assessora de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en Projectes Transversals i va cobrar 32.110 euros fins l’octubre. La defensa va argumentar que els càrrecs que no podia ocupar Ortega haurien d’estar limitats als de president, conseller o vicepresident, i nega que l’assessoria suposés l’exercici de funcions de govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona