Política

Garrotada del Suprem a Trump per les declaracions de renda

L’alt tribunal nega la immunitat al president i permet que la fiscalia obtingui les dades per investigar pagaments per comprar el silenci de dues dones

El mandatari s’havia negat a fer-les públiques

El Tribunal Suprem dels Estats Units va acabar ahir el període de sessions 2019/2020 amb una altra garrotada al president, Donald Trump, negant-li la immunitat judicial que creia que tenia i obrint la porta al fet que la justícia nord-americana tingui accés a les declaracions fiscals del mandatari. Unes dades clau per a la investigació que fiscals de Nova York estan duent a terme sobre els pagaments a almenys dues dones per comprar el seu silenci sobre dos afers extramatrimonials, un dels quals amb l’actriu de cinema per a adults Stormy Daniels.

La sentència és un cop al president, que sempre havia defensat d’una manera o altra que no podia ser investigat per la condició de líder del país. A banda, clava una espina a la decisió històrica de Trump de no entregar les declaracions d’impostos, un fet que no havia fet cap president des de Richard Nixon, i que desperta tota classe de rumors i especulacions sobre què pot estar ocultant i quins interessos amagats té el mandatari, especialment en assumptes internacionals.

Una majoria aclaparadora del Suprem nord-americà (7-2), inclosos els dos jutges nominats per Trump, els conservadors Neil Gorsuch i Brett Kavanaugh, van pronunciar-se contra l’actual inquilí de la Casa Blanca.

“El president no és absolutament immune a les citacions penals que li demanen documents privats, ni té dret a estàndards més elevats”, va dir el Suprem. “El públic té el dret de veure l’evidència de qualsevol persona”, hi va afegir.

Al centre de tot hi ha el fiscal de Nova York, Cyrus Vance, que investiga si l’empresa familiar del president va falsificar i ocultar dels seus registres comptables pagaments per silenciar com a mínim dues dones, Daniels i la model de Playboy Karen McDougal, que asseguren que van rebre milers de dòlars per callar relacions sexuals extramatrimonials amb el llavors magnat, anys abans d’entrar en política.

Ara que s’ha decidit que Trump no és immune, Vance haurà de batallar al jutjat de Nova York per obtenir els documents, que les empreses comptables i bancs utilitzats per l’organització Trump mai es van negar a entregar. Això no significa, però, que l’opinió pública pugui veure immediatament les declaracions de renda del mandatari, ni tan sols abans de les eleccions del 3 de novembre que ve: seran secretes i quedaran per a ús exclusiu de la investigació, i només s’hi podrà tenir accés quan hi hagi una acusació formal –en cas que n’hi hagi una– i el jutge permeti la desclassificació. És l’únic consol d’un Trump enfurismat per una altra derrota en un tema tan sensible i que el toca tan personalment, però que li ha permès recuperar retòrica oblidada fa temps, com ara que és víctima d’una “persecució política” sense precedents i una “cacera de bruixes”.

En un cas paral·lel, sobre si el Congrés pot accedir a les mateixes declaracions fiscals, el Suprem va decidir el mateix –la devolució al jutjat inferior–, en una resolució que, d’altra banda, exigeix als congressistes que siguin més específics sobre per què necessiten la informació.

LA FRASE

Ningú està per sobre de la llei, un principi que també s’aplica al president
Brett Kavanaugh
Jutge conservador del Tribunal Suprem dels EUA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona