Política

El president Torra escollirà la data per al TSJC

El jutge li demana quan pot declarar com a investigat per desobediència

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, que esculli una data per citar-lo a declarar com a investigat per desobediència, en la segona causa oberta en què és acusat de no obeir una ordre judicial que l’obligava a retirar una pancarta a favor dels presos polítics del balcó del Palau de la Generalitat.

En una resolució, difosa ahir, el magistrat Carlos Ramos, que instrueix la nova causa, sol·licita al president català que assenyali el “dia més pròxim possible que resulti compatible amb les seves obligacions públiques” per comparèixer com a investigat davant del TSJC.

Per això, la secretaria de l’alt tribunal català es posarà en contacte amb l’Oficina de la Presidència de la Generalitat per buscar la “data més adequada i conciliable amb les obligacions del president català i les llicències i permisos autoritzats al personal de la sala civil i penal”. També demana a l’Advocacia de la Generalitat que precisi la “condició” que pretén adoptar en la causa perquè el president ja s’ha designat un advocat, Gonzalo Boye, que ja el va defensar en el primer judici.

Així mateix, el magistrat Ramos ha exigit una fiança de 1.000 euros a l’associació Impuls Ciutadà –liderada per l’exdiputat de Cs al Parlament José Domingo–, per si vol exercir com a acusació popular en el procediment penal. L’entitat va ser qui va demanar a la sala administrativa del TSJC que ordenés despenjar la pancarta del balcó de la Generalitat a favor dels presos perquè era època electoral, fet que ha acabat en aquest procés penal.

El president de la Generalitat no va fer cas de l’ultimàtum de 48 hores que li va donar el tribunal i va recórrer en paral·lel l’ordre, després de la qual el TSJC va dictar un nou requeriment en què instava els Mossos a retirar els símbols. Al final ho van fer els exdiputats Llach i Baños, l’actriu Sílvia Bel i la portaveu de Som Escola, Teresa Casals, i van posar-hi la pancarta “Llibertat d’opinió i d’expressió”.

El president ja té una condemna d’un any i mig d’inhabilitació –que el Suprem revisarà el 17 de setembre– per haver desobeït l’ordre de la Junta Electoral Central de retirar els llaços grocs dels edificis públics abans de les eleccions generals del 28-A.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona