Política

Montilla veu normal cobrar d’Enagás i fer d’expresident

En defensa la compatibilitat i rebutja el debat sobre si és ètic mentre els partits li retreuen que no deixi l’oficina de la Generalitat

L’acusen de decebre i avergonyir o ser part de la “màfia del 78”

L’expresident José Montilla va defensar ahir al Parlament continuar exercint d’expresident des de l’oficina que li paga la Generalitat al mateix temps que entra a formar part del consell d’administració d’Enagás. Recorda que és compatible segons les actuals lleis, rebutja el debat sobre si és ètic afirmant que la moral és una cosa personal i defensa que els expresidents han de poder ocupar càrrecs públics o treballar per a l’empresa privada. Però l’expresident es va quedar gairebé sol –només el PSC li va fer costat– perquè tots els altres grups li retreuen que no renunciï a fer d’expresident des del moment que decideix treballar per a una de les grans empreses que cotitzen en borsa a l’Estat espanyol.

Tots els representants de JxCat, ERC, Ciutadans, Catalunya en Comú, la CUP i el PP consideren contrària a l’ètica la decisió de Montilla i l’acusen de “fer lleig”, d’irresponsabilitat o, fins i tot, de formar part de la “màfia del règim del 78”. Conscient de la controvèrsia que ha generat el seu fitxatge per l’empresa gasista amb un sou superior als 160.000 euros, Montilla s’agafava en la seva compareixença ahir en la comissió d’Afers Institucionals al principal punt fort en defensa seva: la llei d’expresidents fa compatible mantenir el càrrec representatiu de la institució i, alhora, integrar-se al consell d’administració d’una empresa privada o pública. El que no permet és mantenir el sou d’expresident, remuneració a la qual Montilla ja ha renunciat. El punt polèmic és que continuarà fent ús de l’oficina d’expresident, que costa a la Generalitat uns 400.000 euros entre el lloguer, el personal i l’administració. L’expresident socialista va justificar aquest cost perquè la seva oficina a la Diagonal barcelonina no forma part d’un edifici públic, una situació de la qual es va desentendre: “L’administració decideix on s’ubiquen les oficines i jo no tinc res a dir.”

També va rebutjar el debat ètic – “ningú pot imposar suposats manaments morals; l’ètica i moral col·lectiva són les lleis”– i va convidar els grups a canviar la norma. De fet, aquesta és una proposta que ja ha fet Catalunya en Comú perquè la diputada Marta Ribas va lamentar que continuï sent compatible per llei disposar de l’oficina institucional mentre s’és conseller d’una empresa. Ribas va considerar que la situació de Montilla serà com “estar a missa i repicant” i li retreu haver “decebut molta ciutadania”. La diputada popular Esperanza García va preguntar a l’exdirigent català si no li semblava injustificable que s’entrevisti amb empreses com a expresident mentre està a sou d’Enagás, uns interessos que Montilla assegura que sabrà separar en cada cas.

Des de Cs, Lorena Roldán ho va barrejar tot acusant Montilla de “nefasta gestió” quan va ser president per “connivència amb el nacionalisme” i per “al·lèrgia als valors constitucionals” com a pas previ, segons la seva lògica, a les “portes giratòries” d’ara. Des de la CUP, un duríssim Carles Riera el va acusar d’entrar a formar part de la “màfia del règim del 78” i va recordar que Enagás ja té avui deu expolítics del PP i el PSOE al consell d’administració.

LES FRASES

Voler que els expresidents no puguin desenvolupar cap activitat pública o privada no té sentit
José Montilla
expresident de la generalitat
No ens faci pensar que li estan tornant un favor. Un expresident de Catalunya només pot ser expresident
Eduard Pujol
diputat de jxcat
Vol guanyar un sou legítimament però empetiteix la figura d’expresident. M’ha defraudat
José Rodríguez
diputat d’erc
No li fa vergonya que després de la nefasta gestió de president li hagin de continuar pagant?
Lorena Roldán
presidenta del grup de ciutadans
El 2019 els excàrrecs polítics en empreses de l’Íbex van cobrar 22 milions. És un problema greu
Carles Riera
diputat de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona