Política

El rei emèrit va crear una xarxa d’evasió

Des de La Zarzuela hauria planificat com amagar 100 milions dels saudites a Suïssa

El rei Joan Carles I va ordenar “la creació d’una estructura” per transferir una “important donació” del rei de l’Aràbia Saudita, segons va declarar l’advocat i gestor de fons, Dante Canónica, el 24 d’agost del 2018 davant el fiscal suís que investiga la legalitat dels fons en els comptes del rei emèrit a Suïssa.

La informació, revelada ahir pel diari El Español, explica que Joan Carles I hauria cobrat uns 100 milions d’euros. Així ho sospita el fiscal de Ginebra Yves Bertossa, que considera que el monarca hauria “ocultat” els diners a Suïssa. Els diners procedirien del pagament de comissions per a l’adjudicació de la construcció del TAV a la ciutat santa de la Meca a empreses espanyoles el 2011, en una obra ja adjudicada el 2006.

Canónica assegura que els diners es van canalitzar a través de la Fundació Lucum, creada al mateix Palau de La Zarzuela –residència oficial dels monarques espanyols– i de la qual era beneficiari últim l’actual rei Felip VI, segons ja va avançar el diari The Telegraph. L’advocat suís relata en la declaració davant el fiscal que el gestor dels comptes reials a Suïssa i també investigat Arturo Fasana es va reunir diversos cops a palau amb Joan Carles I per aquest assumpte a finals del 2007 o principis del 2008. També va viatjar a Washington i a Basilea per veure’s amb l’ambaixador saudita als EUA, l’intermediari de l’operació, per ordre del rei. Joan Carles I va explicar a Canónica i Fasana que el rei Abdal·là (mort el 2015) volia fer-li una important donació, tot i que aleshores en desconeixeria la quantitat exacta. L’ambaixador saudita els hauria assegurat que era un “regal”. Quan van arribar els 100 milions “vam cridar Joan Carles I, que es va quedar atònit en saber la quantitat que li havien pagat i va pronunciar una frase com ara «Oh, Déu meu! Han estat molt generosos»”, segons el relat de l’advocat suís. Aquests diners haurien estat transferits a la seva amiga Corinna Larsen quan el 2012 el rei va decidir tancar el compte: “No se sentia còmode amb el compte a Suïssa. Era una bomba de rellotgeria”. A més, la banca Mirabaud “ens va fer entendre que el compte representava un risc per a la reputació de l’entitat” financera, ha declarat Canónica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona