Política

La Comissió per a la Reconstrucció del Congrés aprova les conclusions sense consens entre PSOE i PP

Populars i socialistes acosten posicions i s’insten a continuar negociant per assolir un acord abans del debat i votació al ple

Els partits independentistes i nacionalistes rebutgen les mesures “recentralitzadores” en l’àmbit de la sanitat

La Comissió per a la Reconstrucció del Congrés ha aprovat les conclusions després de dos mesos de treballs però sense consens entre els dos principals partits, PSOE i PP.

Els populars s’han abstingut a la votació de dos dels quatre textos després d’haver acostat posicions amb el govern espanyol en matèria de Sanitat i Salut Pública i Unió Europea però han votat en contra dels altres dos documents, el de Reactivació Econòmica i Polítiques Socials.

El PP i el govern espanyol s’han instat a seguir negociant per assolir un acord de cara al debat i votació dels dictàmens finals al ple de la cambra baixa del pròxim 22 de juliol, en el qual encara es podran incloure esmenes al text aprovat aquest divendres.

El govern espanyol sí que ha obtingut el suport de Cs en tres dels àmbits (Reactivació Econòmica, Sanitat i Salut Pública i Unió Europea) després que tanquessin un acord pel qual PSOE i Unides Podem acceptaven una vintena d’esmenes del partit liberal.

Vox no hi ha participat, ja que va abandonar la Comissió la setmana passada.

Els documents s’han fet a partir de l’esborrany pactat per PSOE i Unides Podem i ha inclòs esmenes dels altres grups. Tot i això, hi ha mesures que generen la crítica i reticència tant de partits de dreta com esquerra.

Tant ERC com JxCat han votat en contra dels texts de Sanitat, el de Polítiques Socials i de Reactivació Econòmica. ERC s’ha abstingut al de la UE i JxCat hi ha votat a favor.

Sanitat i Salut Pública
La vicepresidenta del Congrés i diputada del PP, Ana Pastor, ha reclamat que s’incloguin algunes de les mesures dels populars al text per passar al sí i ha defensat el reforç del Consell Interterritorial de Salut així com el sistema de vigilància epidemiològica estatal.

Pastor ha assegurat que el PP té la “mà estesa” per seguir treballant. “Crec que podrem avançar i apropar postures”, ha afirmat.

Els partits independentistes i nacionalistes han criticat que les mesures d’aquest àmbit són “recentralitzadores”. El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha criticat que “el cost del consens sigui passar per damunt les competències de les autonomies”. El diputat de JxCat Ferran Bel també ha denunciat la “pulsió recentralitzadora”, que també han lamentat PNB i EH Bildu. El text s’ha aprovat per 166 vots a favor, 94 abstencions i 33 vots en contra.

Unió Europea
El text de la Unió Europea és el que ha generat més consens amb 183 vots a favor, 102 abstencions i 6 en contra.

Reactivació Econòmica
El text de Reactivació Econòmica s’ha aprovat amb 177 vots a favor, 115 en contra i 10 abstencions.

Una de les polèmiques d’aquest apartat ha estat el vot en contra del PSOE a incloure mesures com la derogació de la reforma laboral, una esmena que havia presentat EH Bildu.

També ha quedat fora de les conclusions l’impost a les grans fortunes que formacions com ERC o Més País havien presentat com a esmena i que defensa Podem, soci del govern de coalició.

Polítiques Socials
El text de Polítiques Socials ha estat el que menys suports ha obtingut i s’ha aprovat únicament amb el vot a favor del PSOE i d’Unides Podem. La proposta ha tirat endavant amb 155 vots a favor, 132 en contra i 5 abstencions.

Un dels aspectes que més fricció ha generat ha estat el fet que deixa fora de les ajudes a les escoles concertades, un punt que ha rebut dures crítiques de PP i Cs però també per formacions com JxCat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona