Política

Govern espanyol, sindicats i patronal signen un pacte per a la reactivació econòmica i l’ocupació

Sánchez afirma que els acords tenen una “transcendència històrica”

Explica que el seu executiu prepara un pla d’inversions públiques de 150.000 milions per presentar a la UE

El govern espanyol, els principals sindicats i patronal han signat aquest divendres a la Moncloa un pacte per a la reactivació econòmica i l’ocupació. El document fixa la voluntat de reactivar les taules de diàleg social i a incorporar mesures per a la creació de llocs de feina, la posada en marxa d’un pla per a la indústria, l’impuls a la reincorporació dels treballadors afectats pels ERTO, un marc per al treball a distància i “l’adaptabilitat de la jornada laboral” o l’impuls cap a una transició “verda” i la digitalització de l’economia. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que els acords tenen una “transcendència històrica” i que demostren que “som capaços d’unir-nos per superar una situació terrible”.

També ha dit que el pacte genera un “missatge de confiança al món i als socis europeus”.

També ha dit que el pacte genera un “missatge de confiança al món i als socis europeus”.

L’executiu de Pedro Sánchez i els agents socials han signat aquest divendres un pacte que “assenta les bases per accelerar la recuperació econòmica i la creació d’ocupació de qualitat” després de la crisi de la covid-19. L’objectiu és aconseguir “el més aviat possible” un creixement “sòlid, inclusiu i sostenible”. Tot plegat, ha dit Sánchez, per iniciar un “diàleg que ha de contribuir a estabilitzar l’economia en els propers dos anys”.

Entre les claus de l’acord, hi ha el compromís dels signants –CEOE, CEPYME, UGT i CCOO- d’intensificar les reunions en el marc de les taules del diàleg social. També l’impuls per a reincorporació a les empreses dels treballadors afectats pels ERTO, prioritzant els ajustos de capacitat en hores de feina i en ocupació. En aquest sentit, Sánchez ha fet una crida a convertir aquesta eina en un “instrument estructural” per afavorir la “flexibilitat interna de les empreses i la protecció de l’ocupació”.

D’altra banda, fixa el compromís de desenvolupar mecanismes eficaços per a la formació i la requalificació dels treballadors, especialment en l’àmbit digital i tecnològic, així com a l’elaboració d’un marc adequat per al teletreball i “d’adaptabilitat de la jornada laboral”.

L’executiu i els agents socials també han acordat abordar la “modernització” del mercat laboral per tal de minimitzar l’impacte sobre l’ocupació de futures crisis i l’actualització de polítiques actives de feina.

Un altre dels objectius del pacte passa per posar en marca un pla per a la indústria que permeti la “imprescindible” reindustrialització diversificant, equilibrant i modernitzant l’estructura productiva així com l’impuls a una transició “verda” de tots les sectors, la digitalització de l’economia i el suport a l’economia social i el sistema de cures per “reforçar l’estat del benestar”.

També es compromet a donar suport als autònoms i a assegurar el reforçament dels serveis públics, especialment el sanitari i el de la dependència.

A més, estableix el compromís d’abordar de manera conjunta les mesures necessàries per reforçar la sostenibilitat i la suficiència a llarg termini del sistema públic de pensions, “protegint el seu poder adquisitiu”. Finalment, fixa l’impuls de mesures “eficaces” per fer aflorar l’economia submergida, lluitant contra el frau, la precarietat i l’evasió fiscal.

Els agents socials celebren l’acord

El representants de les patronals CEOE i CEPYME han celebrat l’acord però han animat a l’executiu a continuar treballant. En aquest sentit, el president de CEPYME, Gerardo Cuerva, ha demanat al govern espanyol que “segueixi sent ambiciós” i que no “s’escatimin esforços” per ser capaços de fer-ho per mantenir l’ocupació.

Per la seva banda, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha dit que el pacte demostra que “estem aquí per parlar i per consensuar” però ha demanat a l’executiu que “es mantingui aquesta via” i que no s’assabentin per la premsa de projectes de llei. “Dialoguem i parlem”, ha insistit.

El secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, per la seva banda, ha afirmat que l’acord va en la línia del que “demana la societat. “Té importància des del punt de vista que genera expectatives i confiança i obre la porta construir un nou país”, ha insistit.

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha destacat la importància del “compromís” i ha dit que “trasllada una idea de solidesa del país per afrontar els reptes que el país tindrà, a l’hora que ho trasllada a l’exterior”.

Prepara un pla d’inversions

Sánchez ha explicat que el seu executiu està preparant un pla d’inversions de 150.000 milions d’euros que portarà a Brussel·les perquè sigui finançat pel fons de recuperació de la Unió Europea. Sánchez ha dit que el pla tindrà una inversió pública de 150.000 milions i també mobilitzarà recursos privats addicionals. La vicepresidenta tercera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, és l’encarregada d’elaborar-lo i suposarà la “posada en marxa de projectes per transformar des d’un punt de vista positiu” l’economia espanyola, segons ha dit Sánchez aquest divendres a l’acte de signatura del pacte per a l’ocupació amb els agents socials.

“Tot i l’envergadura” del que ja s’ha posat en marxa, “no ens quedarem aquí”, ha dit Sánchez.

Segons el cap de l’executiu espanyol, l’acte amb els agents socials és una “crida a la confiança en Espanya”, que depèn dels fons europeus. El pla estarà a punt “aviat” per fer front al “desafiament majúscul” que suposa la recuperació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona