Política

Primer judici al país per les protestes postsentència

La sala 3 de l’Audiència de Girona jutja Charaf i Ibrahim, acusats d’apedregar un furgó policial

Convoquen concentracions de suport als joves, que han estat nou mesos en presó preventiva

Charaf Fadlaoui (18 anys) i Ibrahim Afkir (19 anys) seran jutjats finalment a la sala 3 de l’Audiència de Girona demà i demà passat, acusats de desordre públic, atemptat contra l’autoritat i lesions i danys, després de més de 260 dies en presó preventiva al centre penitenciari de Puig de les Basses de Figueres. Són els únics detinguts a Catalunya arran de les protestes per la sentència de l’1-O i, de fet, aquest judici serà el primer al país de persones investigades per aquesta mateixa causa.

El grup de suport a Charaf i Ibrahim ha convocat una concentració a la plaça del Vi (19 h) per avui, vigília dels dos dies de judici, per mostrar la solidaritat amb els dos joves i per reclamar-ne la llibertat. Demà i demà passat, també, han organitzat concentracions solidàries a l’exterior de l’Audiència, en les quals està previst que participin el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, i la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie.

Els dos joves van ser detinguts la matinada del 17 d’octubre passat, acusats de llançar pedres contra un furgó policial que protegia la caserna de la policia estatal de Pedret, a Girona, i ferir-ne el conductor i el copilot. Després de passar a disposició judicial, se’n va decretar l’empresonament preventiu perquè el titular de la sala 3 de l’Audiència de Girona va considerar que hi havia risc de fuga per falta d’arrelament. Els dos joves sempre han mantingut que no van protagonitzar els fets que se’ls imputen. Així mateix, el lletrat que els representa, Benet Salellas, ha lamentat que, a hores d’ara, siguin els dos únics encausats per les protestes populars contra la sentència que estan empresonats, un fet que atribueixen a la seva nacionalitat marroquina.

Dues apel·lacions

El novembre passat, el jutge va denegar la llibertat als dos joves afirmant que estaven empadronats a l’alberg La Sopa de Girona, que no tenien domicili conegut i que ja no estaven tutelats per la Generalitat, que és la que exerceix l’acusació particular. Ja en aquell moment, Benet Salellas va fonamentar la petició de llibertat en el fet que un d’ells està empadronat a Girona i l’altre en un pis d’extutelats i que tots dos participaven en programes de formació de la Generalitat. Segons ell, mantenir-los en presó preventiva era una mesura desproporcionada i va demanar que se substituís per l’obligació de presentar-se cada quinze dies als jutjats i la retirada del passaport.

El febrer d’aquest any, el titular de la mateixa sala va desestimar el segon recurs d’apel·lació per la llibertat de Charaf i Ibrahim, també amb l’argument que no hi havia prou arrelament i que s’hi veia risc de fuga. Salellas ho va rebatre aleshores recordant que tenien permís de residència renovat recentment i que van estar tutelats per la Generalitat. En aquest cas, el lletrat representant del govern català estava d’acord a posar-los en llibertat sota una fiança de 2.000 euros.

LA DATA

17.10.19
El jutge
va dictar presó preventiva per a Charaf Fadlaoui i Ibrahim Afkir.

LA XIFRA

267
dies
han estat en presó preventiva al centre penitenciari de Puig de les Basses de Figueres els dos joves encausats.

LA DATA

30.06.20
S’inicia el judici
als dos joves, que tindran el suport dels líders d’Òmnium i l’ANC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio