Política

El PDeCAT es dona més temps

La direcció del partit rebutja la proposta dels presos de plantejar la dissolució i avala Bonvehí perquè continuï negociant l’encaix amb la Crida

Solsona alerta que la formació està preparada per anar a eleccions

Tot obert. La direcció del Partit Demòcrata (PDeCAT) va avalar ahir –per unanimitat– el seu president, David Bonvehí, perquè continuï negociant amb la Crida Nacional impulsada per Carles Puigdemont un encaix que permeti al partit transitar cap a Junts per Catalunya. Alhora, va donar un cop de porta –per majoria– a la proposta dels presos polítics Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn i de l’exiliat Lluís Puig de convocar una assemblea constituent dels electes de JxCat i que, passats sis mesos de la creació i la consolidació d’un nou partit, el PDeCAT debati si es manté o bé es dissol en la nova formació. Des de Lledoners consideren la coalició electoral amb la Crida sota el paraigua de JxCat que proposa Bonvehí com “la pitjor de les formes” que podria triar l’espai per reordenar-se i presentar-se als comicis.

Els presos tenen el suport del president a l’exili i líder indiscutit de tot l’espai, Carles Puigdemont, que ahir piulava: “Des de fa anys que tinc molta proximitat política i personal amb els consellers Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn i Lluís Puig. Avui encara més. El que han proposat mereix l’aplaudiment.” El president apel·lava als qui vulguin “sumar sense exclusions”.

El debat a la direcció va ser tens i va durar cinc hores. Conscient que una cosa és l’executiva i tota una altra el que digui la militància, el sector crític amb Bonvehí, capitanejat per la puigdemontista Míriam Nogueras, vol forçar una consulta vinculant perquè els associats triïn entre la proposta dels presos i l’aposta oficial de la direcció, que es dona un temps per intentar arribar a un acord amb la Crida i sotmetre’l a votació, o bé portar al pròxim consell nacional senzillament la constatació del desacord. El portaveu del partit, Marc Solsona, no descartava que es pogués votar la iniciativa dels presos, però veu lògic que l’executiva concreti la seva al final de les negociacions de Bonvehí amb Jordi Sànchez, delegat per Waterloo.

La cúpula es nega en rodó a dissoldre el partit en una nova formació. Solsona s’esmerçava a enviar missatges en positiu, del tipus “encara hi ha marge” de negociació per a un acord, i denunciava que hi ha qui vol reduir el debat a una qüestió de “quotes, persones o percentatges”. “No serà el PDeCAT en cap cas qui s’aixecarà de la cadira”, insistia. Alhora, també criticava també la filtració de la proposta de Lledoners i de l’exili i remarcava que el partit no pot compartir-ne “la literalitat” i, encara menys, “en aquest moment de les negociacions”.

És evident que, si no s’encarrila la negociació, sobrevola el perill d’un trencament del partit, ja que una part és afí a Puigdemont. “Sempre que hi ha opcions contraposades hi ha riscos en un cantó o en un altre”, admetia Solsona. Diversos consellers, com ara Damià Calvet, Jordi Puigneró, Meritxell Budó o Miquel Buch formen part tant del PDeCAT com de la Crida, igual que Puigdemont.

Per l’altra banda, els últims dies hi ha hagut algunes baixes d’històrics de CDC, en l’òrbita de la iniciativa de l’excoordinadora nacional del PDeCAT Marta Pascal, que es proposa liderar el nou Partit Nacionalista de Catalunya. Fonts del PDeCAT aclarien que la direcció no hi ha mantingut “contactes recents”.

Si no hi hagués acord amb la Crida, Solsona va avisar que el PDeCAT està “preparat” per concórrer a les eleccions pel seu cantó. “No seríem un bon partit polític si no estiguéssim preparats”, va advertir. En aquest cas, s’aniria a un panorama de trossejament electoral d’un espai amb diferents formacions representant aproximadament el mateix.

Sigui com vulgui, el portaveu no es va estar de recordar que JxCat, en l’aspecte electoral, és una coalició impulsada per CDC i pel PDeCAT, un missatge per als qui abominen de l’herència convergent com a fil conductor de l’espai i alhora una reivindicació de la sigla JxCat.

Concórrer en solitari, però, no és l’escenari que el partit cerca. “Si alguna cosa està clara és la nostra voluntat d’existir. En cap cas estem parlant de valrorar la possibilitat de la dissolució del partit. Som un partit polític organitzat que vol multiplicar amb altres actors per construir un projecte més ampli, però només es pot sumar des del reconeixement mutu. Només podem sumar a través de continuar existint”, alertava Solsona. La direcció espera que l’acord amb la Crida no sigui només “una coalició per guanyar les eleccions”.

La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, va defensar que els diversos sectors de l’espai “conflueixin” a JxCat, estructurats en un partit “sense vetos ni quotes”. I el portaveu del grup parlamentari de JxCat, Eduard Pujol, demanava des de TV3 “generositat i responsabilitat” per dotar-se d’“una organització”.

LES FRASES

Inclusió i no pas rebuig; és la tradició de la qual venim i que continuarem compartint amb tota la gent que vulgui sumar sense exclusions
El que han proposat [Turull, Rull, Forn i Puig] mereix l’aplaudiment en un moment decisiu per al nostre espai
Carles Puigdemont
President a l’Exili
Només es pot sumar des del reconeixement mutu. Només podem sumar a través de continuar existint
No seríem un bon partit polític si no estiguéssim preparats per anar a eleccions
Marc Solsona
Portaveu del PDeCat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona