Política

Torra convocarà partits i entitats independentistes abans de la taula de diàleg

No té pressa per fixar data per a la represa, i primer vol veure si hi ha voluntat real

El govern se’n malfia per la gestió de la Covid-19, i insisteix en un relator

El president Quim Torra va convocar ahir mateix les formacions polítiques i les entitats independentistes a una reunió que vol que sigui prèvia a la recuperació de la taula de diàleg entre el govern català i l’espanyol, i que ha de servir per “abordar” com ha de ser la represa de les converses i consensuar-hi una posició conjunta. Així ho va avançar ahir, després del Consell Executiu, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que va refermar que el govern continua considerant “necessari” el diàleg, però també va puntualitzar que primer vol comprovar que hi ha una voluntat clara del govern espanyol de parlar i resoldre el conflicte polític. Nou dies abans de la primera i fins ara única reunió de la taula, el 26 de febrer, ja hi va haver una cimera similar a Palau en què es va confirmar l’aposta per l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia per a totes les causes polítiques obertes com a punts bàsics i transversals de la reivindicació catalana.

Ahir, Budó no va aclarir si vol aprofitar per plantejar alguna novetat en la nova reunió, però sí que va deixar clar que la fixació d’una data per a la mesa, tasca per a la qual estan en contacte les oficines dels dos presidents, no li interessa tant, al govern, com confirmar que no servirà per fer-se una simple foto buida, i que hi haurà possibilitats reals d’avançar en les dues principals demandes, que romanen intactes. “No és tant un tema de dates com de continguts”, resumia la portaveu del govern, que fins i tot va donar a entendre que és el mateix Torra qui està refredant la fixació d’un dia al juliol, com s’ha compromès el mateix Pedro Sánchez, ja que no veu que calgui concretar-lo fins després de la cimera prèvia de l’independentisme. Una cimera, en tot cas, per a la qual tampoc va confirmar cap data encara. “Més que assegurar quin dia es farà la mesa és assegurar si hi ha voluntat real de diàleg sobre autodeterminació i amnistia. Ens hem de fer aquestes reflexions per poder posar data”, insistia Budó. I és que al Palau de la Generalitat encara cou la recentralització de competències que, d’un dia per l’altre, va imposar el govern espanyol al març per fer front a la Covid-19, un fet que segons ella ha “malmès” el clima de confiança amb l’executiu estatal, que ara no serà fàcil de refer. En aquest sentit, tot i que admetia que “hi ha una part del govern que el veu més necessari que l’altra”, Budó va recordar que ERC tampoc s’ha definit contra aquesta reivindicació, i va aprofitar per tornar a plantejar en nom del govern la necessitat d’un relator que faci de notari de les converses. “En qualsevol procés de negociació d’un conflicte polític ha existit sempre la figura d’un mediador i, vist el tarannà dels últims mesos en la presa de decisions i la retirada de competències, la considerem important”, justificava.

LES FRASES

No dubtem pas que la decisió de convocar eleccions i la data la prendrem entre ERC i JxCat conjuntament
Josep Maria Jové
portaveu adjunt grup republicà
No em consta que s’hagi acordat que es decidirà conjuntament la data, el president decidirà com i quan
Meritxell Budó
consellera de la presidència

Jové diu que pactaran calendari i Budó el desmenteix

JxCat i ERC van protagonitzar ahir una altra topada al voltant de l’horitzó electoral, després que la consellera Budó desmentís el portaveu adjunt dels republicans al Parlament, Josep Maria Jové, que havia donat per fet al matí a Catalunya Ràdio que totes dues forces estan d’acord a consensuar el calendari. “Estem en un govern de coalició i no dubtem pas que la decisió de convocar eleccions i la data en què es faran la prendrem conjuntament entre ERC i JxCat”, va afirmar Jové, que igualment admetia que estan parlant sobre una “resposta conjunta” a una eventual inhabilitació de Torra a la tardor. De fet, sense concretar terminis, Jové també es va mostrar optimista sobre la renovació d’un full de ruta en què “fa molt temps que es treballa”, i que creu que podran pactar i fer públic “en breu”.

“No em consta que s’hagi acordat que es decidirà conjuntament la data de les eleccions”, va contestar, en canvi, Budó, que va insistir que no se les plantegen ara mateix, i que la decisió correspon en exclusiva a Torra. “ Ell decidirà de quina manera les convoca, si ho parlarà o no. Està a les seves mans, i quan sigui el moment ja decidirà el com i el quan, i ja ens ho explicarà, no cal avançar escenaris”, cloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona