Política

El governador del Banc d’Espanya reclama una “estratègia urgent” de “reformes estructurals i consolidació fiscal”

Hernández de Cos afirma que cal mantenir algunes mesures com l’extensió dels ERTO

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha insistit a demanar una “estratègia ambiciosa, urgent, integral, permanent i avaluable de reformes estructurals i de consolidació fiscal” per aplicar a mitjà termini. Hauria de tenir una “vocació de permanència” i, per tant, assolir “un alt grau de consens” amb un “acord polític” que abasti “diverses legislatures”. Hernández de Cos ho ha dit aquest dimarts a la Comissió per a la Reconstrucció al Congrés on ha apuntat que ja veuen indicis que la pandèmia deixa “danys estructurals” en l’economia. El governador del Banc d’Espanya ha constatat que s’inicia una segona fase de reactivació en la qual veu necessari mantenir algunes mesures com l’extensió dels ERTO per a alguns sectors.

Hernández de Cos ha dit que cal “recalibrar algunes de les mesures i mantenir alguns elements com el suport a les rendes vulnerables amb caràcter focalitzat, estendre els ERTO en alguns sectors molt afectats i, en paral·lel, assegurar-se mecanismes de flexibilitat a les empreses”.

A més, el governador del Banc d’Espanya ha dit que cal també “deixar oberta la possibilitat” d’allargar amb més quanties les línies d’avals ICO per a empreses que, fins ara, veu “efectives”. Hernández de Cos ha remarcat que la liquiditat no pot ser per a empreses “zombi” sinó només a aquelles viables.

Segons el governador del Banc d’Espanya, en el curt termini cal “combinar el suport a la recuperació” evitant una retirada “prematura” dels estímuls fiscals la qual cosa “augmentaria el risc de danys duradors” i, d’altra banda, “començar a facilitar un ajust estructural” amb el seu disseny i una comunicació “primerenca”.

“El major nivell de deute públic de la nostra història amb la recent expansió fiscal ha de venir amb un pla de sanejament dels comptes públics a mitjà termini”. El disseny s’hauria de fer ja però només aplicar-se “una vegada l’economia tingui un creixement sòlid”, ha dit. L’agenda de consolidació fiscal hauria de ser “el més gradual possible” i servir per “eliminar despeses supèrflues”.

Segons el Banc d’Espanya, el segon trimestre de l’any pot registrar caigudes del PIB d’entre el 16 i el 22% però ha esperat un “comportament més favorable” la segona meitat de l’any. Tanmateix, ha avisat que davant la “incertesa” en l’evolució de la malaltia les conseqüències econòmiques poden ser “més adverses”.

Hernández de Cos ha remarcat que la incertesa és encara més elevada de cara al 2021 i el 2022. Segons el Banc d’Espanya, a finals del 2022 els efectes de la crisi encara persistirien amb una estimació del PIB entre quatre i sis punts inferiors a la que s’estimava l’any passat, una taxa d’atur superior al 17% i un endeutament públic d’entre 115 i 120 punts.

Resposta de la UE

Sobre el fons de la Unió Europea per a la reconstrucció, Hernández de Cos ha dit que cal que “s’agilitzi” l’aprovació perquè “les necessitats ja estan aquí”. El governador del Banc d’Espanya ha apostat per “aprofitar l’impuls dels acords recents” per aprofundir en un “mecanisme fiscal d’estabilització macroeconòmic de caràcter permanent amb una major compartició del risc” així com una assegurança d’atur europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona