Política

Els unionistes veuen justificat i ben aplicat el 155

El troben proporcionat davant les accions del govern i la mesa

El PSC s’obriria a revisar “mecanismes de coacció”

Tot i que no van intervenir en la comissió, Cs i el PSC, consultats per El Punt Avui, a més del PP, que hi va presentar conclusions, justifiquen l’aprovació del 155 i creuen que està ben aplicat. “No cau del cel, és una solució necessària davant un seguit d’actes contraris al marc constitucional”, exposa el diputat de Cs Nacho Martín Blanco, que no hi veu una aplicació “desorbitada” perquè recorda que s’havia parlat d’una acció més llarga i també sobre els mitjans. “Va ser assenyada, justa i dirigida al restabliment de la normalitat”, sentencia. Igualment, el diputat del PSC Ferran Pedret justifica que, després dels plens del 6 i 7 de setembre, el 155 “en realitat restableix l’autonomia”, ja que va evitar que una majoria parlamentària no qualificada forcés una “proclamació d’un nou estat de les coses”. “Van fallar els esforços en l’últim moment per la teoria de jocs, tothom esperava que es mogués l’altre”, lamenta el diputat. Pedret veu proporcional com es va procedir perquè “jurídicament es va intervenir l’autonomia però mai no es va tancar”, ja que es va mantenir el sottogoverno i els departaments van continuar funcionant “amb lleis autonòmiques que no es van tocar”.

El socialista, això sí, admet que, més que el referent de la constitució alemanya, es va aplicar el de l’austríaca, que permet la dissolució de parlaments. En aquest sentit, reflexiona que el 155 és un “últim recurs” amb un propòsit d’estabilització davant un risc de ruptura, que paradoxalment pot “agregar inestabilitat política”. Per això no veuria malament algun tipus de revisió dels “mecanismes de coacció federal” que garanteixin un millor funcionament, i s’obre per exemple a debatre la “designació de membres del tribunal que ha de decidir en darrera instància”, en aquest cas el TC.

Pel PP, els únics responsables del 155 van ser l’actuació del govern i la mesa del Parlament en els mesos anteriors, que van justificar-lo “sobradament per preservar les institucions catalanes que estaven sent utilitzades de forma partidària per assolir objectius il·legals i il·legítims”. A més, valoren que la sentència posterior del TC avala que “es va ajustar plenament a l’ordenament constitucional”. Els populars, que neguen cap intervenció del rei, lloen que el 155 va “contribuir a desaccelerar les decisions de canvi de domicilis socials” de moltes empreses, a la “creixent demanda” de les quals va respondre el decret del 6-O, justifiquen. Segons ells, a més de patir una “reducció en la inversió estrangera directa”, “les entitats financeres amb seu a Catalunya són les que més van patir la fugida de dipòsits”, fins a uns 36.320 milions. El PP no va anar a la comissió perquè “l’objecte no era desenvolupar una investigació neutra i seriosa, sinó donar cobertura a uns determinats plantejaments polítics”. “Presentava l’a- plicació de la llei com una anomalia, i això sol ja és un disbarat que no vam voler blanquejar”, adduïa Martín, en la mateixa línia.

LES FRASES

El 155 protegeix el ciutadà dels excessos de l’administració autonòmica, és d’una absoluta normalitat democràtica
Nacho Martín Blanco
diputat de cs
El 155 va ser d’una rellevància política enorme, i fos com fos era clar que havia de generar polèmica, fins i tot entre els juristes
Ferran Pedret
diputat del psc
Va ser absolutament imprescindible l’ús del 155 ateses les extraordinàries circumstàncies polítiques
Escrit de conclusions PP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona