Política

DAVID GARDNER

EDITOR D’AFERS INTERNACIONALS DEL ‘FINANCIAL TIMES’

“Som en una depressió i no hi ha una direcció global”

“Els Estats Units i la Xina han entrat en una nova guerra freda”

“Hi ha hagut un canvi teològic en la doctrina alemanya sobre el deute”

“Donald Trump viu en un món paral·lel, impenetrable per la realitat”

Periodista amb visió global
El periodista David Gardner és un dels analistes més respectats en política internacional. Ha estat corresponsal del ‘Financial Times’ a Europa, Amèrica Llatina i ara s’ha establert a Beirut, des d’on escriu, sobretot, dels conflictes del Pròxim Orient.
Xi és el líder xinès més autòcrata des de Mao Zedong

David Gardner ha pronunciat recentment la conferència en línia Estats Units-Xina, qui governarà el món després del coronavirus?, organitzada per l’Escola Europea d’Humanitats, amb seu al Palau Macaya de la Fundació La Caixa, i ha concedit una entrevista per videoconferència a El Punt Avui des de casa seva, a Beirut.

Com està afectant el coronavirus el Líban?
Hem tingut sort. Tenim una mica menys de mil contagiats i mil morts. Aquí van actuar molt aviat. El 13 de març es va tancar tot. Fa dues setmanes van obrir uns dies, hi va haver un rebrot i de seguida es va decretar el toc de queda.
Ara diuen que l’epicentre de la pandèmia s’ha desplaçat a l’Amèrica Llatina.
Sí. Jair Bolsonaro, amb els seu masclisme i ignorància, i Andrés Manuel López Obrador, a Mèxic, amb el seu misticisme, ho han fet bastant malament. Tot i que aquest és d’esquerres, no vol gastar ni un penic de més.
Quina potència sortirà reforçada del món postpandèmia?
Cap de les dues. Els EUA i la Xina han entrat en una nova guerra freda: guerra tecnològica, comercial... I no hi ha, ni hi haurà, una direcció clara global amb aquestes dues superpotències en aquestes condicions. En la crisi financera anterior hi va haver coordinació del G-7, del G-20 i, millor o pitjor, de la UE. Hi va haver una coordinació cabdal entre els EUA i la Xina. Pequín va fer inversions i préstecs enormes. Ara som en una depressió.
Més greu que la del 2008?
El doble de greu o més. I, a més, tenim la gestió vergonyosa de la crisi de la Covid-19 per part de Trump i al capdavant de la Xina, Xi Jinping, el dirigent més autòcrata del Partit Comunista Xinès des de Mao Zedong.
Què li sembla el paper de la Unió Europea?
La Unió Europea, després d’alguna batzegada, comença a anar per un camí millor. La declaració Macron-Merkel sobre el fons de recuperació implica un canvi teològic en la doctrina alemanya sobre el deute. Macron ho va explicar de forma clara i nítida en una entrevista al Financial Times: “Aquí ens juguem el futur d’Europa.” La Unió Europea està generant una mica d’esperança.
La gestió de Trump del coronavirus li pot passar factura en les eleccions del novembre?
Jo crec que sí, però dubto que faci canviar l’opinió de la seva base, molt enfervorida. Ell mateix va dir, quan feia poc que era a la Casa Blanca, que podia sortir a la Cinquena Avinguda de Nova York, matar d’un tret algú i no el detindrien. El servei de verificació de fets del Washington Post deia, a mitjan abril, que des que és president Trump ha mentit clarament o, com a mínim, tergiversat els fets, 18.000 vegades.
Ara és Twitter qui s’hi enfronta.
Sí. Això demostra que viu en un món paral·lel, impenetrable per la realitat. Jo crec que ha entrat en una zona perillosa. No només menteix i presumeix del seu narcisisme, sinó que s’erigeix en una mena d’apotecari il·luminat que recomana ingerir lleixiu per prevenir el coronavirus. Al principi va frivolitzar l’amenaça i va trigar moltíssim a escoltar els experts en el tema; va actuar molt tard.
I això ho aprofitarà Joe Biden?
Crec que sí. Està reobrint l’economia de forma caòtica, molt perillosa, que pot tenir un cost addicional altíssim en vides i pot perdre el vot de la gent gran. S’està centrant molt en sectors de la seva base com els 27 milions de protestant evangèlics, que creuen en coses com que la tornada dels israelites a la terra d’Israel és una profecia bíblica que significava el retorn del Messies.
I aquest sector, el té content?
Sí. Per exemple, en la seva política internacional. Al gener va presentar un pla que donava llum verd a l’annexió de Cisjordània per part d’Israel, que probablement es produirà a partir del juliol.
Tradicionalment, en els governs nord-americans hi ha hagut una certa continuïtat en política exterior. No depenia de si l’administració era republicana o demòcrata.
Ell no només juga amb el coronavirus. Ens ha propagat el virus de l’annexionisme, com en el cas dels Alts del Golan i Jerusalem Est. N’hi ha molts que fan el mateix. Narendra Modi [primer ministre indi], exemple del supremacisme, ha posat fi a l’autonomia del Caixmir. I què fa la Xina ara amb Hong Kong? Si imposa les seves lleis de seguretat haurà posat fi a les seves llibertats i al seu sistema legal, la seva autonomia.
Vostè sosté que sestà acabant la globalització tal com l’entenem ara. Quin impacte tindrà en la Xina, que es diu que és la fàbrica del món?
És un procés gradual. No es poden relocalitzar les cadenes de subministrament de la nit al dia, però gairebé tot el món ho farà. La Xina s’ha nodrit de la globalització i té uns índexs de creixement que són part del pacte social que té amb el seu poble: li ofereix prosperitat a canvi de no donar-li cap mena de llibertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona