Política

Sánchez diferencia els aliats de l’alarma i els del projecte

Negocia amb Cs i PNB dilatar l’excepció un mes i ja estudia reformes legals pel rebrot de la tardor

Aprova el decret de justícia amb ERC a canvi d’esmenes

ERC, JxCat i Cs avalen el pla econòmic

Madrid està en fase zero i no permet els espectacles, però ahir el Congrés va ser el festival de la geometria variable i Pedro Sánchez va caminar sobre totes les cordes. Mentre negocia amb Ciutadans i el PNB prolongar l’estat d’alarma un mes addicional en una cinquena pròrroga i fins a finals de juny, el president espanyol diferencia entre els aliats puntuals per a l’excepció i els socis de viatge de la investidura, als quals calma pels recels que desperta l’acostament a Inés Arrimadas. Tot i els retrets de Gabriel Rufián pels incompliments amb els ERTO, ERC va ajudar a salvar el decret de la justícia –que vol evitar el col·lapse dels tribunals pel coronavirus– i una legió dispar formada per ERC, JxCat, Cs, el PNB i Bildu avalava el pla econòmic que flexibilitza el pagament d’impostos, rebaixa l’IVA sanitari i prorroga el teletreball.

La quarta pròrroga que està en vigor fins al 24 de maig obliga Sánchez a pensar en el marc legal que empari les fases de la desescalada i el seu desig seria obtenir de Cs i el PNB una cinquena pròrroga que fos ara de 30 dies –i no de quinze dies com totes les anteriors– per respirar tranquil fins a finals de juny, quan preveu afrontar la fase 3 de retorn a la nova normalitat. I el temps corre: el ple del Congrés que ha d’aprovar la pròrroga de l’estat d’alarma de l’article 116 de la Constitució –o constatar que ha perdut els suports– es farà el dimecres 20 de maig. “L’estat d’alarma no és un projecte polític, el nostre projecte polític, el projecte polític d’un govern progressista format pel PSOE i per Podem, és reforçar l’estat del benestar”, va traslladar Sánchez tant a Rufián com a Aitor Esteban (PNB) i Oskar Matute (EH Bildu), tres socis imprescindibles de la investidura que ara veuen com Cs es reinventa com a salvavides. “Ni restriccions ni canvis competencials”, exigia Esteban. Per Rufián, que 700.000 persones acollides ara als ERTO no cobrin i que 300.000 desocupats no hagin cobrat la prestació d’atur pel caos que viu el sistema públic del SEPE és un cru termòmetre dels incompliments. “La gent no menja anuncis i no menja rodes de premsa ni esperança. Menja compliments”, advertia Rufián.

Qui baixa del vaixell és el president del PP, Pablo Casado, que ja es va abstenir en la quarta pròrroga i que ara avisa que hi votarà en contra sense complexos. “Senyor Sánchez: fins aquí hem arribat. Li vam donar suport dos mesos per salvar vides però no li tornarem a donar el vot per arruïnar Espanya per tercera vegada”, va etzibar Casado tot rememorant el desè aniversari de les retallades de José Luis Rodríguez Zapatero. “Abandoni la confrontació i cooperi”, oferia Sánchez, aliè a la brega. “Liderem l’excés de morts perquè liderem el defecte de previsió. Van arribar tard i la seva negligència es compta en milers de vides trencades”, elevava el to la portaveu del PP, Cayetana Álvarez de Toledo. “No li demanaré que sigui raonable, però sí que sigui racional”, rebatia Calvo en un altre viu duel de la sessió de control al Congrés. A Vox, que es va destapar com el promotor d’una manifestació motoritzada convocada per al 23 de maig amb el lema Fase Libertad a totes les capitals, el diputat ultradretà Ignacio Gil Lázaro temia un nou règim: “Això que vostès anomenen la nova normalitat no és més que el pas a l’intent de canvi de règim.”

Per sota de les paraules, però, el govern va trobar de nou aliats a esquerra i a dreta per salvar els decrets. El que vol salvar la justícia del caos és vital, perquè l’estat d’alarma va provocar la “suspensió” i “interrupció” dels terminis processals en tots els ordres i ara es vol habilitar l’agost per salvar la càrrega de feina pendent i la que vindrà de l’àmbit laboral pels ERTO i els previsibles ERO. ERC i el PNB hi van donar suport a canvi que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, acceptés tramitar-lo com a projecte de llei per rebre les esmenes de l’oposició, mentre que JxCat i la CUP hi van votar en contra.

Reforma legal pel rebrot

Al Senat, la vicepresidenta Calvo admetia que l’executiu estudia ja una reforma legislativa perquè l’Estat espanyol estigui blindat davant eventuals rebrots i pugui donar-hi una resposta immediata sense haver de recórrer a l’estat d’alarma. Davant la comissió constitucional de la cambra alta, Calvo va assegurar que el més “garantista” possible va ser l’estat d’alarma validat cada quinze dies, però que “molt aviat” arribarà al Congrés un projecte de reformes legislatives per tenir-les a punt a la tardor, quan s’espera un possible rebrot del coronavirus.

Anticossos: del 7,1% a Barcelona al 2,5% a Girona i l’1,6% a Tarragona

La immunitat de ramat era una de les esperances contra el coronavirus: que de tanta infecció la població generés uns anticossos suficients per tenir una immunitat grupal o de comunitat sense necessitat de vacuna. Però l’estudi de seroprevalença ENECovid19 que elabora el govern espanyol amb una mostra de 60.983 persones descarta aquesta eventualitat: només un 5% de la població ha generat anticossos. A Catalunya, el percentatge oscil·la entre el 7,1% de Barcelona i l’1,6% de Tarragona, passant pel 3,7% de Lleida i el 2,5% de Girona. Ras i curt: insuficient per anhelar una immunitat grupal ni tan sols a Barcelona.

L’estudi rebat la màxima de Pedro Sánchez que el virus no entén de territoris: els resultats tenen una altíssima variabilitat geogràfica. La prevalença d’anticossos IgG anti-SARS-Cov-2 és del 5% en la població estatal, però no és el mateix la prevalença de l’11,3% de Madrid o del 7,1% de Barcelona que el 2,4% de les Balears o percentatges del 2% o de l’1,4% de les illes Canàries. Així es desprèn de la primera onada de les tres que preveu l’estudi iniciat el 27 d’abril i que encara està en marxa entre llars elegides per sorteig i que han acceptat voluntàriament participar-hi.

La prevalença d’anticossos és molt similar en homes i dones, és menor en nadons, nens i joves, i és relativament estable entre la gent gran. El 87% dels participants que han tingut una prova PCR positiva presenten anticossos. En possibles casos sospitosos, la prevalença augmenta en correlació amb la quantitat de símptomes i és molt alta (del 43%) en les persones amb pèrdua total d’olfacte (anòsmia). Pel que fa als nens, els 268 casos estudiats de menors d’un any tenen una prevalença de l’1,1%; en 1.693 menors de 5 anys puja al 2,2%, i en els 2.857 estudiats d’entre 5 i 9 anys és del 3%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA