Política

La guerra del Iemen s’atura i s’obre una via a l’esperança

La coalició liderada per l’Aràbia Saudita, en suport del govern, i els rebels houthis acorden un alto el foc de dues setmanes

Responen a la crida de l’ONU per la pandèmia, però esperen que creï les condicions per negociar

La guerra del Iemen s’atura dues setmanes, en un compte enrere que va començar aquest dijous. L’anunci va arribar separadament, però amb pocs minuts de diferència, des de la coalició militar liderada per l’Aràbia Saudita, que des de fa cinc anys intervé en el conflicte a favor de les forces lleials al president, Abdo Rabu Mansur Hadi, i també des de l’altre bàndol, el dels rebels houthis.

El motiu exhibit és l’alerta davant de l’expansió a la zona de la Covid-19 i l’atenció a les crides de l’ONU, alertada davant el que pot comportar la continuïtat de la guerra per a una població que viu la pitjor situació humanitària del planeta, segons la mateixa institució. Ara bé, també es reconeix que és una oportunitat per començar a explorar vies per fixar un alto el foc permanent, en un dels països més castigats per la guerra del continent africà.

Minuts abans de l’anunci saudita, els rebels houthis van difondre el seu propi pla per tancar el conflicte, amb la voluntat de posar sobre les taula d’unes futures negociacions les seves condicions. Aquesta proposta, difosa per mitjans afins i pel principal portaveu del rebels, Muhamad Abdusalam, ja ha estat enviada a l’ONU com a esborrany d’acord de pau amb la coalició àrab per a un alto el foc complet, com també la suspensió de totes les activitats militars, asseguren els houthis.

El 2014, els rebels van deposar el govern de Hadi i van prendre la capital Sanà i àmplies zones del nord i l’oest del país. Ara exigeixen la fi de “la presència estrangera en tots els territoris iemenites, illes, ports i espai aeri”. En aquest document de vuit pàgines, també es reclama que s’estableixi la fi del bloqueig aeri, marítim i terrestre que la coalició àrab exerceix sobre la zona controlada pels houthis des del 2015. Finalment, el moviment rebel –acusat de rebre el suport de l’Iran– fa una crida a un procés de reconciliació nacional que estableixi les bases cap a un procés de transició política.

El nou posicionament dels houthis té antecedents recents. El passat 25 de març, en el cinquè aniversari des de l’inici de la intervenció armada de la coalició àrab en suport del govern de Hadi, el cap del Consell Suprem Houthi, Mahdi al-Mashat, ja va fer una crida a l’altre bàndol i va apel·lar Riad a “desistir i recórrer a la raó” per trobar la via de resolució pacífica d’un conflicte que té sumida la població en l’emergència humanitària. L’any passat, 24,4 milions de iemenites –el 80% de la població– requerien ajut per satisfer necessitats bàsiques, segons dades de l’ONU. Destaca la falta d’aigua potable, crucial per frenar la pandèmia.

LA FRASE

Estic agraït a l’Aràbia Saudita i a la coalició perquè han actuat en aquest moment crític
Martin Griffiths
ENVIAT ESPECIAL DE L’ONU PEL IEMEN

LA XIFRA

80
per cent
dels 30 milions d’habitants del Iemen necessiten ajut per satisfer les necessitats bàsiques, diu l’ONU.

Escenaris per a una pau sostenible

El portaveu de la coalició militar liderada per l’Aràbia Saudita, Turki al-Malki, va assegurar que amb l’alto el foc es vol “crear les condicions apropiades” per aplicar la crida feta fa dies per l’enviat especial de l’ONU al país, Martin Griffiths, per a una treva.

En aquest ambient de cessament de les hostilitats temporal, s’obriria la porta a una reunió entre el govern, els rebels houthis i un “equip militar” de l’aliança amb Griffiths per “abordar les seves propostes sobre les passes i els mecanismes per a implementar un alto el foc permanent al Iemen”, segons va afirmar Turki al-Malki. També va assegurar que la coalició àrab dona suport a les crides del secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, que el 23 de març va reclamar un “alto el foc global enfront de la Covid-19”. Griffiths va celebrar-ne l’assoliment: “Estic agraït a l’Aràbia Saudita i a la coalició perquè han actuat en aquest moment crític”. També va fer una crida a les parts a aprofitar-ho per “detenir immediatament totes les hostilitats amb la major urgència i fer progressos cap a una pau completa i sostenible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul