Política

En directe

Sánchez anuncia “una tornada progressiva”, però no descarta una nova pròrroga de l’estat d’alarma a partir del 26 d’abril

El president espanyol confirma que el pròxim dilluns s’acaba el permís retributiu recuperable i es produeix el retorn a la feina dels treballadors de serveis no essencials

El consell de ministres posarà en marxa un segon tram de 20.000 milions d’euros dels avals públics per a empreses i autònoms

El líder socialista convoca tots els partits la setmana que ve per buscar un gran pacte

  • Ple del Congrés dels Diputats EFE.
  • VÍDEO: Ple del 9 abril 2020

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dijous en el Congrés dels Diputats per demanar una segona pròrroga de l’estat de l’alarma .

Ara bé, el confinament total queda aixecat i, a partir de dilluns s’acaba el permís retributiu recuperable i tots els treballadors que no siguin d’activitats essencials podran tornar a la feina. Per a comerços no essencials i empreses vinculades a l’atenció al públic, però, continua la prohibició. “La tornada haurà de ser progressiva”, ha sentenciat.

Segons Sánchez, la setmana que ve es farà un primer avenç cap a la normalitat però “tots els passos seran esglaonats i amb cautela perquè l’últim que hem de permetre és una relliscada que suposaria un retrocés”.

Malgrat aquest anunci de tornada a una normalitat relativa a partir de la setmana que ve, el president del govern espanyol s’ha mostrat convençut aquest dijous que caldrà ampliar l’estat d’alarma actual que s’ha aprovat avui mateix i que finalitzarà el 26 d’abril com a mínim fins a l’11 de maig. “Ja els avanço que estic convençut que d’aquí a 15 dies hauré de tornar (al Congrés) a prorrogar el decret d’alarma, però si demano un decret d’alarma d’un mes l’oposició diu que em vull saltar el Parlament, i per tant prefereixo venir cada quinze dies per demanar la pròrroga”, ha dit durant el debat al Congrés dels Diputats.

Sánchez s’ha mostrat clar en aquest punt. “D’aquí a 15 dies estic convençut que ho hauré de tornar a fer perquè no haurem posat punt final a la pandèmia”, ha sentenciat. Ho ha dit en resposta a una intervenció del portaveu de Bildu, Oskar Matute. En tot cas, segons Sánchez, si no ho hagués de tornar a fer, seria “perquè tenim una notícia tan extraordinària que prefereixo no dir”.

Malgrat aquest anunci d’una possible nova pròrroga de l’estat d’alarma a partir del dia 26 d’abril, el president espanyol ha anunciat el pla del seu executiu per al retorn “gradual” a la normalitat que inclourà primer mesures d’higiene individual i col·lectiva, després accions sanitàries de detecció i acció sobre persones infectades, i finalment tecnològiques per al control i seguiment de l’expansió del virus.

Segons ha explicat, els experts han fixat diversos marcadors que determinaran el ritme del retorn a la normalitat. “Cada avenç setmanal que mostrin els marcadors permetrà l’obertura de nous espais i l’aixecament de restriccions”.

El president del govern espanyol ha reclamat així que es doni suport a la segona pròrroga de l’estat d’alarma perquè “segueix sent una mesura essencial per protegir la vida i la salut dels ciutadans”.

Durant la seva intervenció en el ple, Sánchez ha indicat que és “una evidència inqüestionable” que l’estat d’alarma està funcionant, i ha recalcat que les dades de la pandèmia, “amb tota prudència”, comencen a ser “encoratjadores”. Per tant, després de la primera etapa de l’emergència “comencem la segona a doblegar la corba”.

“L’incendi que va desfermar la pandèmia comença a estar sota control”, ha remarcat Sánchez, qui, no obstant, ha advertit que l’estat d’alarma es mantindrà fins que els científics ho considerin perquè no es pot tornar al punt de partida. Per això ha insistit: “Hem de fer aquest esforç de nou per sortir del túnel”.

El líder socialista ha tornat a demanar a l’oposició “lleialtat i unitat” perquè “només a Espanya” el virus “ha obert una crisi política”.

En aquesta línia, Pedro Sánchez ha convocat tots els partits la setmana que ve per iniciar el diàleg per tal d’assolir un gran acord econòmic i socials per a la reconstrucció després del coronavirus.

“Estan disposats? -ha preguntat- jo ho estic i només els hi demano el que jo els puc oferir: unitat i lleialtat”. “Si els sanitaris enfronten units” la pandèmia “quin sentit té la divisió?”, ha insistit.

I ha apuntat que hi estan convidats tots els qui hi vulguin participar, sense exclusions. Sánchez ha reclamat la mateixa capacitat de “sacrifici” que “els espanyols estan demostrant”.

En el mateix sentit s’ha pronunciat respecte Europa: “Lluitem tots davant una mateixa emergència. És ara quan Europa ha de ser més Europa que mai”.

I és que, al seu entendre, es tracta d’una emergència global i Europa “ha d’actuar ara i després contra la malaltia”

Ajudes a empreses i autònoms

A més, ha anunciat que el govern espanyol posarà en marxa un segon tram de 20.000 milions d’euros de la línia d’avals públics per a empreses i autònoms afectats per la crisi del coronavirus. S’aprovarà aquest divendres en un consell de ministres extraordinari.

Sánchez ha estimat que se’n podran beneficiar 1.300.000 empreses i autònoms per garantir la continuïtat de la seva activitat.

També ha explicat que s’ampliarà el límit d’endeutament de l’ICO amb 10.000 milions d’euros que beneficiaria 130.000 empreses i autònoms més.

L’executiu espanyol ja va aprovar un primer tram de la línia de crèdit gestionada a través de l’Institut Oficial de Crèdit (ICO).

El Congrés rebutja totes les esmenes a la pròrroga de l’estat d’alarma

Els 307 diputats no presents podran votar telemàticament fins a les 17.30 h la segona pròrroga de l’estat d’alarma que s’allargarà fins al dia 26 d’abril
Redacció

El ple del Congrés ha rebutjat aquest dijous totes les propostes de resolució plantejades pels grups parlamentaris com a esmenes al reial decret llei de pròrroga de l’estat d’alarma pel coronavirus fins al 26 d’abril, el text del qual no es votarà fins a aquesta tarda.

A partir d’aquesta primera votació, el Congrés ha obert un termini de dues hores, de 15.30 a 17.30 hores, perquè els 307 diputats que no es troben en l’hemicicle puguin emetre el seu vot telemàtic sobre la pròrroga de l’alarma, mentre que la resta votarà de manera presencial en finalitzar el ple.

A aquesta ampliació del confinament, la segona decretada pel Govern després de l’inici de l’estat d’alarma per quinze dies inicials el passat 14 de març, van presentar propostes de resolució Fòrum Astúries, EH-Bildu, Ciutadans, BNG, Compromís, JxCAT, ERC i Vox, però cap d’elles ha resultat aprovada.

El text del decret llei de pròrroga es votarà, tal com va ser aprovat pel Govern, després del debat dels altres decrets de contingut econòmic i social que s’aborden aquest Dijous Sant en el Congrés. Previsiblement resultarà convalidat, ja que compta amb una majoria de vots a favor, segons la postura anunciada pels partits.

El Congrés convalidarà el decret econòmic de Sánchez tot i les crítiques per “insuficient” i “poc consensuat”

PP, Vox, ERC i JxCat s’abstindran mentre que Cs votarà a favor amb PSOE i Unides Podem i la CUP votarà en contra
ACN

El Congrés dels Diputats convalidarà el decret econòmic i social que va aprovar el govern espanyol el 31 de març que inclou una cinquantena de mesures, entre les quals, el paquet sobre el lloguer, la moratòria de cotitzacions per a autònoms i el subsidi per a treballadores de la llar.

PP, Vox, ERC, JxCat, el PNB, EH Bildu i el BNG s’abstindran mentre que Cs, Terol Existeix i Compromís se sumaran al ‘sí’ de PSOE i Unides Podem. La CUP votarà en contra.

En línies generals, l’oposició ha criticat la “improvisació” de l’executiu i ha considerat el decret “insuficient” i “poc consensuat”. En canvi, la vicepresidenta tercera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha afirmat que “completa la xarxa de seguretat que s’ha anat teixint”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona