Política

El TJUE suspèn de forma cautelar el nou règim disciplinari judicial a Polònia

El tribunal dona la raó a Brussel·les

Adopta aquesta mesura per evitar un dany “irreparable” a l’ordre jurídic de la UE i protegir els drets europeus dels ciutadans

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va suspendre cautelarment ahir el nou règim disciplinari judicial a Polònia per evitar un “dany irreparable” a l’ordre jurídic de la UE. Així, el tribunal ha concedit la petició de mesures cautelars de la Comissió Europea (CE) mentre resol el fons del cas.

Brussel·les va demanar el 23 de gener passat al tribunal amb seu a Luxemburg l’adopció de mesures provisionals, començant per la suspensió de les normes sobre el procediments disciplinaris en qüestió. També va demanar a Polònia que s’abstingués d’enviar els casos pendents davant una sala la composició de la qual no compleix els requisits d’independència.

A més, el govern comunitari es va reservar el dret de presentar una petició addicional per ordenar el pagament d’una multa en el cas que Polònia incompleixi les mesures provisionals ordenades.

Brussel·les considera que la nova sala disciplinària de l’alt tribunal polonès no és “independent i imparcial” perquè només respon davant el govern i està formada exclusivament per jutges seleccionats pel Consell Nacional del Poder Judicial, òrgan que està format per jutges elegits pel Parlament.

El TJUE admet, en el comunicat difós ahir, que és urgent i necessari suspendre cautelarment l’activitat d’aquest òrgan per protegir els drets europeus dels ciutadans.

La decisió judicial no implica la dissolució de la sala disciplinaria polonesa, simplement la suspensió provisional de la seva activitat fins que el Tribunal de Justícia de la UE dicti sentència.

La legislació polonesa preveu sancions i fins i tot l’acomiadament per als jutges que qüestionin públicament les reformes judicials empreses pel govern ultraconservador del partit Llei i Justícia (PiS). Permet també que els jutges ordinaris siguin investigats o objecte de sancions disciplinàries basant-se en el contingut de les seves resolucions judicials i també si fan una pregunta prejudicial al TJUE.

Jutges polonesos i europeus van protagonitzar, el gener passat, una protesta silenciosa en defensa de la separació de poders i contra la reforma judicial que permet de sancionar els jutges, deu dies abans que el president del país, Andrzej Duda, la ratifiques, el 7 de febrer passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid