Política

Joe Biden serà el rival de Trump per la Casa Blanca

Bernie Sanders renuncia perquè és “virtualment impossible” ser-ne el candidat

L’ideari del senador progressista té ara més suport que mai als EUA

S’ha acabat la poca intriga que quedava en el procés electoral nord-americà. El senador Bernie Sanders va anunciar ahir que es retira de la cursa per ser el candidat demòcrata a la presidència, i va deixar vista per a sentència la batalla d’aquest novembre: a la cantonada republicana el president Donald Trump; a la contrària, l’exvicepresident Joe Biden. Dos homes blancs ben entrats en la setantena, cara a cara, per la cadira del Despatx Oval.

Bernie Sanders finalitzava el segon intent presidencial en un context en què la crisi de la pandèmia de la Covid-19 està dominant tots els titulars. La dinàmica electoral ha quedat en segon pla i les seves minses possibilitats de remuntada eren més contraproduents per al Partit Demòcrata que beneficioses per a la seva candidatura. La paradoxa és precisament que l’home que fa temps brega per donar als nord-americans accés a la salut pública i universal, i que ha dut el tema del sistema sanitari al capdavant de les prioritats i demandes dels votants, hagi d’abandonar en ple caos dels serveis hospitalaris. Aquests dies són la demostració de les enormes mancances del país, en aquest aspecte.

En un discurs transmès per internet, Sanders va anunciar la “dolorosa” decisió de suspendre la campanya. “Mentre hem guanyat la batalla de les idees i estem guanyant el suport de tanta gent jove i treballadora per tot el país, he arribat a la conclusió que la lluita per la nominació demòcrata no tindrà èxit”, va dir el senador.

El camí cap a la victòria, com ell mateix va definir, era “virtualment impossible”. I això que, fa poc més d’un mes, ho va tenir a tocar. Aleshores liderava les enquestes, el recompte de delegats i tenia el suport dels joves. Però van arribar les primàries a Carolina del Sud i tot va començar a caure. Tres dies després, en el primer superdimarts, les possibilitats es van ensorrar per culpa d’una resurrecció de Joe Biden impensable. Era un miracle polític de l’exvicepresident sustentat en el vot afroamericà i l’engranatge de la maquinària del partit.

Tot i que encara queden més de la meitat de les primàries per disputar-se (en moltes s’han hagut de posposar les dates inicials per culpa del coronavirus), la distància entre Biden i Sanders en el recompte de delegats, i especialment la tendència dels votants, havia deixat la cursa vista per a sentència ja fa algunes setmanes. Això no significa, però, que el senador socialdemòcrata tiri la tovallola completament i desaparegui del mapa. Al contrari: convençut que la seva “revolució política” ha “guanyat la lluita ideològica” en els darrers cinc anys, tot “transformant la consciència nord-americana sobre quin país podem arribar a ser”, Sanders va anunciar que vol continuar acumulant delegats per tenir més força en la convenció del mes d’agost i pressionar perquè les seves idees progressistes entrin en el programa electoral demòcrata. Ara l’única intriga és saber quina dona serà la candidata a la vicepresidència que farà tàndem amb Biden.

LES FRASES

El nostre moviment ha guanyat la lluita ideològica
Bernie Sanders
SENADOR I EXCANDIDAT DEMÒCRATA A LA PRESIDÈNCIA
Bernie no només ha liderat una campanya política: ha creat un moviment
Joe Biden
EXVICEPRESIDENT DELS EUA I CANDIDAT DEMÒCRATA

Comença la pugna per seduir els votants del senador

La confirmació de l’abandonament de Sanders no només confirma els protagonistes del combat del novembre, sinó que també presenta des d’ara mateix una lluita ferotge i vital per a les eleccions: la seducció dels seguidors del senador demòcrata.

Ara mateix, la principal missió de Joe Biden és unificar el partit al seu voltant, abraçant ànimes tan divergents com la moderada que ell lidera o la progressista de Sanders, grup predominantment jove amb animadversió radical contra la maquinària del partit, que representa l’exvicepresident.

Biden va tornar a adreçar-se ahir als seguidors de Sanders, assegurant-los que els escoltarà. “Entenc la urgència del que cal fer al país. Espero que us uniu a nosaltres. Sou més que benvinguts i us necessitem”, va dir, elogiant el moviment polític del senador i el seu lideratge en l’agenda progressista que ha posat temes com el sistema sanitari o el canvi climàtic a primera línia política.

També intentarà seduir-los l’actual president republicà, Donald Trump. Ho farà furgant en la ferida de la divisió ideològica que viu el Partit Demòcrata i recordant la batalla fratricida que van viure el 2016, amb Sanders també com a protagonista. “Això ha acabat com volia el Partit Demòcrata, igual que va passar amb el fiasco de la corrupta Hillary (Clinton)”, va piular el mandatari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA