Política

Johnson continua a l’UCI però es manté “estable”

El govern assegura que no li cal respiració assistida

La falta d’informació sobre l’estat de salut del líder ‘tory’ fa que es disparin els rumors

Raab, el seu substitut, diu que segueix el pla traçat pel ‘premier’

Boris Johnson continua ingressat a la unitat de cures intensives (UCI) de l’hospital de St Thomas’s, a Westminster, on va ser traslladat dilluns al vespre després que el seu estat de salut empitjorés. “El primer ministre ha estat estable aquesta nit i amb bon estat d’ànim; està rebent oxigen però no li cal respiració assistida”, va informar Downing Street en un comunicat. L’estat de salut de Johnson des que va donar positiu per Covid-19 el 27 de març ha estat un misteri. El secretisme es manté i està fent que es disparin tota mena d’especulacions. El primer ministre havia acudit a l’hospital diumenge perquè continuava tenint tos i febre alta deu dies després d’haver donat positiu. Els que els coneixen s’han mostrat sorpresos que hagi estat ingressat a cures intensives perquè, diuen, té una salut de ferro i no acostuma a posar-se malalt. “Tots estem descobrint que aquest virus té una malícia que no tenen d’altres i això és molt preocupant”, va dir ahir el cap de gabinet, Michael Gove, en una entrevista per videoconferència des de casa, on està complint quarantena perquè un membre de la seva família ha presentat símptomes. També s’havia dit que, en el passat, havia tingut símptomes de pneumònia i s’havia apuntat que aquest podria ser el motiu del seu ingrés. Downing Street va desmentir que tingués pneumònia.

Johnson ha rebut nombrosos missatges d’ànim. El més significatiu és el Donald Trump, que va dir que havia parlat amb dues companyies farmacèutiques nord-americanes perquè oferissin un tractament experimental “molt complex” a Johnson. “Ens hem posat en contacte amb els metges de Boris i [les companyies] estan a punt per viatjar [a Londres].”

Johnson va estar confinat deu dies a la seva residència oficial. Les alarmes van saltar diumenge al matí quan, en una reunió de gabinet a través de l’aplicació Zoom, els seus companys van observar que el seu aspecte s’havia deteriorat. El seu metge de capçalera el va convèncer d’anar a l’hospital.

Johnson va delegar les seves funcions –“quan sigui necessari”– en Dominic Raab, ministre d’Afers Estrangers i primer secretari del govern. Raab es va mostrar molt prudent en la seva primera compareixença pública. “Hi ha un equip molt fort darrere del primer ministre i estem seguint el pla que ha deixat traçat”, va dir. Raab va presidir ahir, per segon dia, la reunió diària del gabinet d’emergència de la Covid-19, altrament dit “gabinet de guerra”.

Més de 6.000 morts

Tot i l’aparent normalitat, hi ha dubtes al gabinet sobre qui ha agafat les regnes que subjectava Johnson. Gove va subratllar ahir que “el gabinet és l’òrgan suprem en la presa de decisions”. En tot cas, oficialment hi ha Raab al capdavant. A principis de la setmana vinent ha de decidir si allarga tres setmanes més el confinament i en quines condicions.

Mentrestant, el nombre de morts continua creixent i ja són més de 6.000. El govern està estudiant mesures més dràstiques i tancar el parcs i prohibir a la població sortir al carrer, davant de l’increment de denúncies (un 11% del total) de persones que se salten les normes de confinament.

LES FRASES

[Boris Johnson] és un lluitador i tornarà aviat a liderar-nos a través d’aquesta crisi
Hi ha un equip molt fort darrere del primer ministre i estem seguint el seu pla
Dominic Raab
SECRETARI DEL FOREIGN OFFICE i primer ministre en funcions

Rècord de morts a l’estat de Nova York en un sol dia

Amb 731 noves morts de dilluns a dimarts, l’estat de Nova York va registrar ahir el rècord de víctimes en un sol dia, segons el governador, Andrew Cuomo. El balanç total de morts se situa en 5.489.

Noruega reobrirà aquest mes les escoles i botigues

Noruega reobrirà després de Setmana Santa guarderies, escoles i algunes petits comerços, dins d’un pla d’aixecament progressiu de les mesures restrictives per la pandèmia del coronavirus

Presó per a qui no porti mascareta al Marroc

Els marroquins que no portin mascareta –obligatòries des d’ahir– en qualsevol desplaçament seran castigats amb penes que oscil·len entre un i tres mesos de presó durant el període de confinament.

Egipte, primer país a suspendre actes del Ramadà

Egipte és el primer país àrab a anunciar la suspensió de totes les activitats col·lectives pel mes sagrat del Ramadà, que començarà al voltant del dia 25. Així, les mesquites estaran tancades.

Primer dia sense morts ni contagis locals a la Xina

La Xina no va registrar ahir, per primer cop des del gener, cap mort ni cap contagi local, només 32 casos importats. La ciutat de Wuhan, origen de la pandèmia, acaba avui les 11 setmanes de confinament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hizbulá ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera libanesa

barcelona
parlament europeu

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona