Política

La CE proposa un fons per ajudar a finançar els ERTO

Planteja un sistema de préstecs perquè Itàlia i l’Estat espanyol puguin frenar l’augment de l’atur

Els socis europeus haurien de garantir els crèdits amb un mínim de 25.000 milions d’euros

Brussel·les s’apunta a la pluja d’idees per oferir una solució europea a la crisi del coronavirus. Coincidint amb el dràstic augment ahir de l’atur a l’Estat espanyol, la Comissió Europea va presentar una proposta per ajudar a finançar subsidis de treball com ara els ERTO als més afectats per la pandèmia. Un sistema de préstecs europeus que requeria una certa solidaritat, però no tanta com la mutualització del deute que suposarien els controvertits coronabons. Aquest mecanisme anomenat Sure permetria als estats, especialment l’italià i l’espanyol, sol·licitar a l’executiu europeu un préstec per finançar mesures de suport a l’ocupació relacionades amb la Covid-19. Si els altres socis europeus hi donessin el vistiplau, llavors la mateixa Comissió demanaria als mercats financers el préstec que, després, aniria a parar al govern en qüestió. D’aquesta manera es beneficiarien de la bona qualificació creditícia de la UE

Tanmateix, l’operació dependria de la “solidaritat” voluntària dels altres estats membres de la UE per avalar la CE. Els socis haurien d’aportar un 25% del préstec en garanties. És a dir, si s’arriben a mobilitzar els 100.000 milions d’euros que prometen, els estats hauran de comprometre 25.000 milions d’euros en garanties.

Els préstecs serviran només per poder pagar subsidis de treball temporal o d’atur durant el confinament de la Covid-19 perquè les empreses no acomiadin els seus treballadors. La idea final d’aquest dispositiu és que els governs amb alts nivells de deute públic, com ara l’espanyol, es puguin finançar més fàcilment i evitin una caiguda del consum i de les contribucions a la Seguretat Social i l’augment de l’atur. Això dificultaria la reactivació de l’economia un cop s’acabin les restriccions. Ara està en mans de les capitals europees acceptar o no aquest sistema de crèdits, que es discutirà en la pròxima reunió de l’Eurogrup. Una trobada entre els ministres d’Economia de la zona euro en què s’han de debatre les mesures de la UE per superar les dificultats econòmiques de la crisi del coronavirus després de la cimera fallida de la setmana passada.

Sobre la taula també hi haurà la proposta francesa per crear un fons europeu de rescat temporal per finançar i amortitzar el deute públic generat pel coronavirus.

Seria similar al que planteja Brussel·les, però més ampli, no només destinat a mesures laborals. París intenta així trobar un punt mitjà que generi consens vista la negativa dels Països Baixos i Alemanya als coronabons que demanaven els estats italià, espanyol i també el francès.

El primer ministre neerlandès, Mark Rutte, veu amb bons ulls crear un fons específic per al coronavirus, però no vol donar préstecs i prefereix que la seva contribució sigui “una donació”.

Rebaixar crítiques

A més, limitaria aquesta bossa de diners a uns 10.000 o 20.000 milions d’euros i només els destinaria a mesures sanitàries, segons publica el Financial Times. Amb aquesta nova tanda de propostes, institucions i governs de la UE intenten trobar una resposta comuna a la crisi i rebaixar les crítiques per l’absència de solidaritat europea. La negociació, però, continua oberta.

LA XIFRA

100.000
milions d’euros
tindria el fons que proposa la Comissió per finançar mesures contra l’atur causat pel virus.

Una ciutat xinesa prohibeix menjar gats i gossos

La ciutat xinesa de Shenzhen, una de les més grans del país, prohibirà menjar gossos i gats a partir de l’1 de maig. Una prohibició que se suma a la de comerciar i consumir animals salvatges.

Retiren desenes de morts dels carrers de Guayaquil

El govern de l’Equador va informar ahir de la retirada de 150 cadàvers que hi havia als carrers de Guayaquil, pel caos desencadenat a la ciutat per la Covid-19, que en va alentir el traslladat i l’enterrament.

Putin declara no laborables tots els dies d’aquest mes

El president rus, Vladímir Putin, va ampliar ahir fins a final de mes el període de festa obligatòria amb dret a sou. A més, el govern rus ha promès ajudes a les empreses perquè puguin pagar els sous.

Grècia posa en quarantena tot un camp de refugiats

El govern grec va posar ahir en quarantena les més de 2.000 persones que són al camp de refugiats de Ritsona després d’haver-se detectat almenys vint caos de coronavirus.

El president filipí ordena matar qui violi el confinament

El president de les Filipines, Rodrigo Duterte, va ordenar ahir a les forces de seguretat “disparar a matar” contra les persones que no respectin els requisits de l’estricta quarantena per la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona