Política

Joc brut del Suprem per evitar la sortida dels presos

L’alt tribunal s’oposa a permetre que els polítics condemnats pel procés passin el confinament a casa seva

Amenaça els funcionaris de presons que revisin expedients de perseguir-los penalment

El Suprem vol evitar que els presos polítics puguin passar el confinament pel coronavirus a casa seva en comptes dels centres penitenciaris on estan tancats, i per això ha amenaçat de perseguir penalment els funcionaris que tramitin els expedients i donin el vistiplau a aquesta excarceració temporal. Aquesta és la contundent resposta del tribunal que va jutjar i condemnar els polítics responsables del procés polític de Catalunya després que ahir se sabés que les juntes de tractament de les diverses presons de Catalunya analitzaran els casos dels presos que es beneficien de l’article 100.2 del reglament penitenciari per si poden passar el confinament de la Covid-19 als seus domicilis. Es tractaria d’una mesura provisional, limitada al temps que duri l’emergència sanitària, i, en acabar, els interns tornarien a la situació actual en què de dilluns a divendres se’ls permet sortir a treballar, col·laborar amb organitzacions humanitàries o tenir cura de terceres persones, però sempre tornant al centre de reclusió a dormir.

El propòsit d’institucions penitenciàries és el d’alliberar al màxim les presons del país mentre el risc de contagi del coronavirus sigui molt alt. Per aquest motiu ja s’ha alliberat centenars de presos en tercer grau de l’obligació d’anar a dormir a un centre de reclusió i ara ho fan a casa. Les juntes de tractament dels respectius centres han de revisar ara, un a un, els expedients de cent presos que estan en situació del 100.2, entre els quals hi ha els nou presos polítics, per si se’ls pot autoritzar la sortida i el confinament als seus domicilis. Si s’acorda la mesura, s’executarà de manera immediata i, a posteriori, s’hi podrà pronunciar la fiscalia i, en cas d’oposar-s’hi, serà el jutge de vigilància penitenciària qui haurà de determinar si es manté. Davant la possibilitat que els nou presos polítics s’estiguin temporalment a casa, el Suprem va emetre ahir un comunicat en què adverteix que obrirà una investigació per delicte de prevaricació a aquells funcionaris que acordin la mesura. Es demanarà a les juntes de tractament que identifiquin els funcionaris en qüestió i es procedirà en contra seva.

El pronunciament de l’alt tribunal espanyol va provocar ahir una allau de crítiques. La consellera de Justícia, Ester Capella, va afirmar que no es poden “tolerar les amenaces i coaccions” a les juntes de tractament de les presons catalanes i va qualificar com a “inaudit” que un tribunal “assenyali només els presos polítics entre els 101 que tenen l’article 100.2”, i que a més ho faci en una nota de premsa. “No tenen els mateixos drets? No és la llei igual per a tothom?”, es va preguntar. Per la seva part, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va insinuar que serà el mateix Suprem el que prevaricarà en cas de perseverar en aquesta actitud i Carles Puigdemont va acusar el Suprem de ser uns “miserables prevaricadors que utilitzen el dret de l’enemic”. Amb termes durs es va manifestar també Òmnium Cultural, que va qualificar de vergonyós el comportament del Suprem, mentre que des de la CUP es va retreure que “ni en temps de pandèmia es deixi d’actuar per la unitat d’Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA