Política

Plega el conseller Alfred Bosch

Dimiteix pels dubtes sobre un encobriment inicial després que se sabés que al gener va fer cessar el seu cap de gabinet, Carles Garcias, per haver assetjat treballadores

No va activar el protocol intern de la Generalitat

Fulminant. El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, va presentar ahir a la tarda la dimissió irrevocable en veure’s arrossegat pels dubtes d’un possible encobriment inicial en la seva actuació, a més de la negligència de no haver-ho comunicat al govern, després que de matinada s’hagués sabut, per una informació publicada pel diari Ara, que qui va ser-ne cap de gabinet i mà dreta fins fa un mes i mig, Carles Garcias Hernández, va ser precisament apartat del càrrec arran de les acusacions d’assetjament sexual a diverses treballadores del departament. “Em toca assumir tota la responsabilitat del que ha succeït”, indicava en llegir un breu comunicat Bosch, que ja no està previst que participi aquest matí en el Consell Executiu. Torra haurà de nomenar-ne el substitut els pròxims dies, en principi a proposta d’ERC, segons l’acord de legislatura.

Tot i que el conseller ja va fer cessar Garcias el 24 de gener passat per aquests fets, sense que llavors se n’expliquessin els motius reals, i que ERC, pel seu cantó, també va iniciar una investigació interna, encara en marxa, que la setmana passada ja va desencadenar com a primera conseqüència la suspensió com a militant de l’exalt càrrec, Acció Exterior no va activar en el seu dia el protocol intern vigent a l’administració catalana, que preveu que aquests casos es comuniquin de seguida a la direcció general de Funció Pública, depenent de la conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública, perquè iniciï les actuacions oportunes. Arran d’aquesta omissió, el president Quim Torra va fer cridar ahir al matí el conseller per demanar-li explicacions i exigir-li que posés els fets en coneixement del Departament de Jordi Puigneró –que també el va criticar a Twitter per haver pres decisions “de manera unilateral” sobre un tema sensible que afecta personal de la Generalitat– i que actués alhora en l’àmbit psicosocial per esbrinar si les persones afectades poden continuar treballant amb normalitat.

Això va provocar una segona nota d’Exteriors –en una primera de matinada havia exposat la seva versió dels fets i Bosch havia demanat disculpes pel “dolor” que hagi pogut provocar el cas a les persones afectades– per anunciar que havia endegat els passos requerits, i a més havia iniciat una tanda de trobades amb les unitats del departament per “posar en comú la situació i escoltar les opinions de treballadors i treballadores.

Possible encobriment

Segons fonts properes consultades per El Punt Avui, si bé en la reunió del matí Torra no va exigir la dimissió a Bosch, sí que li va demanar que “reflexionés” per la seva manera de procedir. Això, i el fet que, abans de fer cessar Garcias, segons l’Ara, el conseller s’hi hauria resistit i hauria intentat recol·locar-lo en un altre càrrec tot i tenir ja indicis que les acusacions masclistes eren certes i a més venien de lluny, de quan era assessor seu com a regidor a l’Ajuntament de Barcelona –extrems que ahir no va desmentir ningú, ja que, tot i que ERC al matí ja va admetre possibles errors “en les formes” de Bosch i va assegurar que fins al desembre no va conèixer els fets, va posar l’accent en el fet que ja s’havia actuat amb tota la contundència en haver fet cessar i suspendre de militància Garcias–, van fer planar al llarg de la jornada ombres sobre un eventual intent d’encobriment del conseller, i van fer que tots els partits li exigissin explicacions.

Especialment dures havien estat les crítiques de JxCat, que en boca de la diputada Elsa Artadi li retreia a la tarda, tot confirmant una nova picabaralla amb els socis de govern, que, per molt que ERC hagués obert un expedient intern, aquest “no pot ser l’element nuclear de la investigació”, sinó que ha de ser “complementari”. El cas “no pot dependre que la persona militi en un partit o no”, ja que són “els protocols de funció pública els que s’haurien d’estar aplicant”, lamentava.

Dimissió de sorpresa

Ningú, això sí, havia demanat a Bosch que plegués, quan finalment ell mateix, d’acord amb els dirigents d’ERC, va acabar anunciant a la tarda la dimissió davant l’executiva ordinària del partit, abans de comunicar-la per telèfon a Torra i després als mitjans, a les set del vespre. “La situació creada en les últimes hores s’ha fet insostenible, i tinc molt clar que faig més servei marxant que quedant-me”, assegurava Bosch en una compareixença per sorpresa i sense preguntes a la seu d’ERC, acompanyat de la portaveu, Marta Vilalta. “He intentat resoldre el cas de presumptes assetjaments de la millor manera que he cregut, però no ho he sabut fer prou bé ni prou ràpidament, em sap greu”, justificava, sense donar-ne més detalls.

La fulminant resolució del cas va fer que els republicans destaquessin la seva “tolerància zero” amb els masclismes. “ERC i Alfred Bosch tornen a deixar el llindar d’autoexigència molt i molt alt, i només demanem que a partir d’ara això serveixi a tothom que té uns ideals republicans i en tots els casos”, piulava poc després el líder al Parlament, Sergi Sabrià. Els altres partits, en canvi, van trigar a reaccionar, i només des de Cs, la cap de l’oposició, Lorena Roldán, va piular que “la dimissió no repararà el dany a les víctimes” i exigia que s’arribés “fins al final” en aquest afer. La portaveu dels comuns, Susana Segovia, constatava que la dimissió responia al fet que Bosch “no ho va aturar en el seu moment”, i demanava la “reparació” a les treballadores que van ser víctimes de les agressions masclistes.

La investigació dels fets a ERC, que ara s’encavalcarà amb la que obre la Generalitat pel seu cantó, continua en marxa i s’acabarà a final de març, segons indicaven fonts internes, que avancen que “probablement” comportarà emprendre més accions contra Garcias.

LES FRASES

Vaig prometre que no venia a fer nosa, sinó a servir una causa immensament més gran que jo. Avui faig més servei al país marxant que quedant-me
Soc molt conscient dels valors republicans que sempre he defensat. La situació creada en les últimes hores s’ha fet insostenible
He intentat resoldre el cas de presumptes assetjaments de la millor manera. No ho he sabut fer prou bé ni prou ràpidament
Alfred Bosch
exconseller d’acció exterior
ERC i Bosch tornen a deixar el llindar d’autoexigència molt i molt alt, com no podia ser d’altra manera
Sergi Sabrià
president grup erc al parlament
Es confirma la gravetat dels fets i la irresponsabilitat (...) La dimissió no repararà el dany, exigim que s’arribi fins al final
Lorena Roldán
portaveu de cs al parlament

La ministra es vol fiar de les delegacions

La ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, no va voler fer sang ahir sobre l’obertura de noves delegacions per part del govern de la Generalitat, que tant va intentar torpedinar el seu antecessor, Josep Borrell. “Si respectem les regles i cadascú fa el que diu la llei, no hi ha problema”, deia a preguntes sobre l’obertura de noves oficines de Catalunya, en un esmorzar informatiu del Fòrum Europa a Madrid. “No m’agrada iniciar una relació des de la desconfiança”, hi afegia. González Laya va insistir que parteix del “principi de confiança” que totes les comunitats “respectaran l’ordenament vigent” i se cenyiran a les competències fixades en les seves delegacions a l’exterior, si bé va avisar genèricament que el govern espanyol prendrà “mesures” si alguna no respecta “les regles de joc”. En aquest sentit, va recordar que cada cop que una comunitat vol obrir una delegació ha de demanar un informe preceptiu –no vinculant– al govern espanyol, que és el que en valora la idoneïtat.

En anunciar a la tarda la seva dimissió, Alfred Bosch precisament va defensar la feina feta en el seu any i escaig al capdavant del departament, i va destacar el desplegament fins a la xarxa actual de 15 delegacions. Bosch també es va mostrar orgullós de l’augment de fons a la cooperació exterior i de l’estratègia anticorrupció desplegada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona