Política

Podem s’afegeix a ERC, JxCat i Compromís en la comissió d’investigació del rei emèrit

Batet vetarà al Congrés, amb el PP, el prec d’indagar les comissions saudites

La fiscalia pregunta a Suïssa per la donació a Corinna

Iglesias xoca amb Sánchez

Després que el Parlament hagi vist vetat pel Tribunal Constitucional qualsevol intent de fiscalitzar el rei emèrit Joan Carles I, ara el zel investigador truca a la porta del Congrés. ERC, Compromís, Més País, JxCat i el BNG promouen la creació d’una comissió d’investigació al Congrés, i ahir, coincidint amb el seu registre, un dels socis del govern de coalició, Podem, es va sumar a la iniciativa per esclarir el cas de les presumptes comissions il·legals de l’Aràbia Saudita relacionades amb l’AVE a la Meca adjudicat a firmes espanyoles. L’adhesió dels de Pablo Iglesias obre un nou xoc amb Pedro Sánchez sumat al de la llei del “només sí és sí” i a la gestió del coronavirus. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que té a la mesa una doble majoria –de 6 a 3 si és d’esquerres amb Podem, i de 5 a 4 si el PSOE va del bracet del PP– vetarà amb l’ajuda dels populars l’admissió a tràmit de la comissió, segons avancen fonts parlamentàries.

La rivalitat electoral al si de l’independentisme té al Congrés un escenari preferent, i ahir ERC va disputar –i guanyar– una cursa a JxCat per arribar abans al registre. Mentre creix l’escàndol al voltant de les comissions per l’AVE saudita del règim –xifrades en 100 milions– al rei emèrit, els de Rufián van firmar amb Joan Baldoví (Compromís) la petició de crear una comissió d’investigació sobre l’afer. Es dona la circumstància que l’empresària germano-danesa Corinna Larssen –de casada és Zu Sayn-Wittgenstein– ha reconegut haver rebut una “donació” de 65 milions de Joan Carles per l’“estima” del rei a la seva amiga, i ahir la fiscalia anticorrupció espanyola va enviar a Suïssa una comissió rogatòria per accedir a les dades sobre la donació feta per Lucum, fundació del Panamà lligada al rei. El que el fiscal suís Yves Bertossa indaga neix dels escorcolls dels despatxos del gestor de fons Arturo Fasana –investigat per la Gürtel– i de l’advocat Dante Canonica. Si bé l’advocat de Corinna, Robin Rathmel, deslliga la “donació” del rei de les comissions per adjudicar l’AVE el 2011, fins ara la justícia espanyola no hi ha entrat, adduint que el 2011 Joan Carles I era rei i tenia inviolabilitat.

“Arran de les informacions i de les relacions flagrants de Joan Carles de Borbó, el campechano, amb el sàtrapa d’Aràbia Saudita, que aquí preocupa molt Veneçuela i molt poc Aràbia Saudita, si un tema mereix una comissió d’investigació i ser abordat pel govern dit del canvi és aquest”, avisa Rufián. “Un rei, per estima, regala 65 milions? D’on provenien?”, afegia Baldoví.

ERC rivalitza amb JxCat

La petició va fer enfadar JxCat per un doble motiu: Laura Borràs hi treballava i la iniciativa –a més de Rufián– se l’anota Baldoví, que viu al grup Plural, on JxCat és la força hegemònica. De tal manera que la comissió d’investigació “relativa a les presumptes il·legalitats comeses per l’excap d’estat” per “determinar, en el seu cas, les consegüents responsabilitats ètiques i polítiques” té les firmes de Rufián, Baldoví, Íñigo Errejón (Més País) i prou. JxCat, però, registra una bateria de preguntes pel cas destapat pel diari suís Tribune de Genève i que volen saber si l’Estat espanyol col·labora amb les autoritats suïsses per aclarir responsabilitats penals o si pensa instar la fiscalia a actuar.

LA FRASE

Si un tema mereix ser abordat pel govern dit del canvi, és el del Borbó ‘campechano’ i el sàtrapa saudita
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs