Política

El PDeCAT aposta per una coalició amb la Crida

El partit es resisteix a dissoldre’s davant la pretensió de la formació liderada per Puigdemont i Sànchez de fer foc nou

El Partit Demòcrata aposta per una coalició electoral amb la Crida Nacional de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez sota el paraigua de Junts per Catalunya i deixar per a després de les eleccions la confluència organitzativa en una sola estructura. Aquesta és l’oferta que estan negociant les dues parts a l’exili i a Lledoners. Fonts del PDeCAT admeten, però, que les posicions encara es mantenen distanciades. “Tots els escenaris estan oberts i la setmana que ve hi haurà més reunions a Lledoners per tal d’arribar a un acord”, asseguren. La Crida advoca per fundar una organització nova que no es pugui identificar com l’enèsima refundació de l’antiga Convergència, tenint en compte, a més, que el jutge va imputar el PDeCAT en la causa del 3%, pendent de resoldre.

El PDeCAT no vol perdre la seva personalitat i, en aquest trànsit cap a JxCat, demana a la resta d’actors de l’espai polític el reconeixement de la seva identitat i trajectòria. En aquest sentit, valoren la implantació territorial de què disposen i la seva experiència de gestió. “Nosaltres no partim de la negació de ningú, sinó del reconeixement de tots els actors de JxCat. Si l’entesa per ara no pot ser des del punt de vista organitzatiu, vejam si pot ser des del punt de vista electoral. Si va bé, després ja parlarem de l’organització”, assenyalen les mateixes fonts.

“Preveiem tots els escenaris menys un, la dissolució. Alguns volen partir de zero, però nosaltres no ens volem dissoldre”, insisteixen. L’escenari d’una coalició no era l’òptim que buscava el PDeCAT per arribar als comicis, però la precipitació del final de la legislatura ha portat la direcció a moure’s per buscar una solució temporal intermèdia.

Tot això passa en un moment en què l’anomenat grup de Poblet, que abjura de l’unilateralisme de Puigdemont, ha de decidir aquest cap de setmana si fa el pas per presentar-se a les eleccions, fet que podria arrossegar alguns “moderats” del PDeCAT. Artur Mas ja va dir que no s’hi posaria al capdavant.

Calvet vol primàries

L’última paraula sobre l’encaix amb el PDeCAT la té Puigdemont, que es manté públicament en silenci sobre aquesta qüestió i sobre la possibilitat d’encapçalar la candidatura de forma simbòlica, mentre es van proposant noms per exercir de número 2 i presidenciables efectius. Ahir mateix, el conseller Damià Calvet es va tornar a posar “a disposició” per liderar aquesta cursa i va afirmar, a TV3, que seria “molt oportú” que JxCat fes unes primàries per triar la llista. També es parla dels consellers Àngels Chacón i Jordi Puigneró, considerat pròxim a Puigdemont i promocionat a la taula de negociació amb La Moncloa, igual com Elsa Artadi, sense oblidar Laura Borràs. Les negociacions s’han intensificat els darrers dies amb la perspectiva que d’aquí a dues setmanes el president, Quim Torra, ha d’anunciar la data dels comicis un cop aprovat el pressupost. Bonvehí es va reunir dimarts a Brussel·les amb Puigdemont i més tard les converses van continuar amb Sànchez a la presó. La setmana que ve pot ser clau en el llarg camí d’endreça.

LA FRASE

Preveiem tots els escenaris menys un, la dissolució. Alguns volen partir de zero, però nosaltres no ens volem dissoldre
Fonts del PDeCAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona