Política

Torra i ERC eixamplen el divorci

El president reclama a Torrent la recuperació de l’escó després dels escàndols de la JEC i Sabrià acusa JxCat de debilitar a Perpinyà la delegació catalana en la negociació amb La Moncloa

El cap de govern repta els republicans a sortir plegats de la taula de diàleg amb una data per al referèndum d’autodeterminació

JxCat i ERC van protagonitzar ahir una topada severa en la sessió de control al govern en el que semblen les acaballes de l’extenuada legislatura. Perpinyà i la taula de negociació amb l’Estat van aprofundir la bretxa entre els socis. El cap de files d’ERC, Sergi Sabrià, va retreure obertament a JxCat que “menystingués” i “debilités” la posició de la delegació catalana amb intervencions com ara les de Clara Ponsatí –vers lliure a l’exili– en l’acte de dissabte del Consell per la República a la Catalunya del Nord, en què va qualificar el diàleg d’“enganyifa”. “Des de les seves sigles es va sentir com es menystenia la taula de diàleg, on el president, el vicepresident, dos consellers i diputats van seure per buscar una sortida política per a aquest país. No entenem com en un mateix espai polític es pot seure a defensar l’autodeterminació i l’amnistia però alhora poques hores després es pot criticar amb duresa i amargor”, va etzibar-li Sabrià. Torra va defensar que “no sobra ningú dins el món independentista, i encara menys un exiliat”; va recordar que la posició de la delegació catalana va ser “granítica” en l’obertura del diàleg i va reptar els republicans a sortir plegats de la negociació amb La Moncloa amb una data per al referèndum d’autodeterminació. El president va subratllar que ERC mateix ha expressat escepticisme en relació amb la paraula dels socialistes espanyols històricament. El cap de l’executiu va criticar el president del Parlament, Roger Torrent, a qui va reclamar poder recuperar el seu escó a la cambra després que s’hagi conegut que Ciutadans tenia a sou un dels membres de la Junta Electoral Central (JEC), Andrés Betancor, i que un altre dels seus integrants, Carlos Vidal, era militant del PP fins poques setmanes abans d’ingressar en aquest òrgan administratiu electoral, que és el causant que s’hagi quedat sense escó.

Sabrià replicava més tard a Twitter que “no es pot manipular la realitat i exculpar la JEC i el Tribunal Suprem, qui retira l’escó i segresta el vot del president Torra és la JEC i el Suprem, no el president del Parlament”.

A tomb del que va considerar com un insult –que el dirigent de Ciutadans Carlos Carrizosa li digués “ocupa” de la Generalitat perquè no el considera ni president–, Torra va retreure a Torrent que s’inhibís i no intervingués per defensar-lo. “Vostè és un ocupa. Vagi-se’n a casa seva d’una vegada, senyor Torra, i desbloquegi la política catalana”, li va engaltar Carrizosa. El president no va voler respondre perquè, de fet, el dirigent taronja no havia formulat cap pregunta. “Lamento que en aquesta cambra s’insulti impunement, ho lamento molt, i que vostè [Torrent] no protesti. M’acaben d’anomenar ocupa”, va constatar.

La mala maror entre els socis és creixent a dues setmanes de l’aprovació del pressupost, en el pròxim ple del Parlament, després de la qual el president es va comprometre a revelar el seu capteniment en relació amb la data de les eleccions en una legislatura que, en paraules seves, no té més recorregut. L’anunci del calendari electoral no farà res més que eixamplar encara més la distància exhibida ahir entre Torra i ERC. En l’aire hi ha, però, una altra data: la de la celebració de la segona reunió de la taula, que es preveu que tingui lloc aquest mes a Barcelona. Des de Madrid, Gabriel Rufián aposta perquè la trobada es faci la setmana que ve. Dimecres, un dels negociadors catalans d’ERC, Josep Maria Jové, ha d’anar a declarar al TSJC per la seva participació en l’1-O.

D’altra banda, Torra va requerir als comuns que aclarissin si estan a favor del dret a l’autodeterminació, ja que a la taula de diàleg ho va plantejar a la delegació espanyola, on hi ha representat el ministre proposat per Ada Colau, Manuel Castells –el primer dia Pablo Iglesias no hi era per amigdalitis–, i no va obtenir resposta: “Els representants del seu grup no ens van contestar.” La cap de files dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, li va tornar a demanar que convoqui eleccions.

LES FRASES

Qui retira l’escó i segresta el vot del president Torra és la JEC i el Suprem, no el president Torrent
Sergi Sabrià
President del grup republicà
No sobra ningú dins el món independentista, i encara menys un exiliat
Quim Torra
President de la Generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA