Política

El Parlament convalida la modificació del decret d’habitatge en la seva definició de pis buit per a grans tenidors

La mesura ha tirat endavant amb 77 vots a favor i els vots en contra de Ciutadans, PP i PSC

El Parlament ha convalidat aquest dimecres el decret 01/2020 de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge pel qual es modifica el decret Llei 17/2019 en la seva definició d’habitatge buit. Concretament, ara també es considera habitatges buits aquells que hagin estat ocupats, portin dos anys sense ús i siguin propietat de grans tenidors, és a dir, entitats bancàries i fons d’inversió, encara que ja hagin iniciat el procés judicial per recuperar-los.

La convalidació ha tirat endavant amb 77 vots a favor de Junts per Catalunya, ERC, comuns i la CUP i els vots en contra de PP, Ciutadans i PSC, que han criticat que es tracta d’un text inconstitucional després de la resolució del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) fa uns dies.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha defensat amb el decret “calia donar cobertura a famílies amb vulnerabilitat” i que aquest és un dels objectius del text. Davant les crítiques de l’oposició, el conseller ha demanat als grups que no facin “demagògia” perquè la modificació només afecta els grans tenidors, en referència a bancs i fons d’inversió. En aquest sentit, s’ha mostrat partidari de fer pagar “peatge social” a aquelles entitats que van haver de ser rescatades i que entre els seus actius encara tenen pisos buits.

Calvet ha comentat que el 35% dels casos que arriben a les meses d’emergència i que resten pendents de reallotjament provenen de persones que es troben en pisos de grans tenidors. “És evident que hem de donar resposta des del Govern”, ha assegurat el conseller, que ha negat que el decret de mesures urgents a l’accés a l’habitatge comporti un “efecte crida”.

En la seva intervenció al ple, Calvet no s’ha referit a l’informe desfavorable del Consell de Garanties Estatutàries, un fet que ha aixecat les crítiques dels grups de l’oposició. La diputada de Ciutadans Marina Bravo ha retret al conseller que encara que l’òrgan defineixi la modificació del decret com a “arbitrària” i “inconstitucional” el Govern ho hagi obviat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona