Política

Mas recomana prescindir de línies vermelles

El president alerta que els “tentacles” de l’Estat poden intentar revertir els eventuals acords de la taula de diàleg

El 129è president de la Generalitat, Artur Mas, recomana a les dues parts de la taula de diàleg inaugurada dimecres que prescindeixin de línies vermelles i es preguntin què estan disposades a cedir. Es tracta d’una de les reflexions que, darrere de l’epígraf Hi ha sortida?, fa al final del llibre Cap fred, cor calent (Columna), que va presentar ahir a la Pedrera. “En una negociació, si tothom es queda en la seva línia vermella no hi ha cap possibilitat d’arribar a cap acord”, va defensar.

Després de posar l’exemple dels escocesos, que quan van començar el procés d’independència volien celebrar un referèndum amb tres opcions i va ser l’ex-primer ministre David Cameron qui “els va obligar a fer-lo amb resposta binària i jugar-se-la al 100%”, per al cas català Mas aposta per organitzar-ne un amb dues opcions (la proposta que surti de l’Estat espanyol i la independència) i dues maneres d’implementar el resultat segons l’opció que venci. “Guanya la independència? En lloc de valor jurídic immediat i implantació immediata, mandat polític que rep l’Estat espanyol per començar un procés d’adaptació dels marcs legals”, va desgranar. Tanmateix, va admetre que a hores d’ara aquesta possibilitat és difícil, encara que veu “una mica de llum al final del túnel, com a mínim hi ha una possibilitat de parlar civilitzadament”.

El president també va alertar de la diferència entre el govern espanyol i l’Estat, “una estructura de poder amb molts tentacles, alguns dels quals són usats per revertir pactes”. “Entendre’s amb un partit espanyol no sempre és suficient perquè els pactes després perdurin”, va insistir. Igualment, va recordar que en els últims anys tots els poders de l’Estat s’han alineat, mentre que la part catalana, en lloc de fer pinya, ha demostrat debilitats.

LA FRASE

Entendre’s amb un partit espanyol no sempre és suficient perquè aquells pactes després perdurin
Artur Mas
129è president de la Generalitat

Jordi Pujol fa acte de presència

El president Jordi Pujol, acompanyat de la seva esposa, Marta Ferrusola, va assistir ahir a la presentació del llibre del seu hereu polític, que va congregar una nodrida representació de consellers de JxCat (Jordi Puigneró, Damià Calvet, Miquel Buch, Meritxell Budó, Mariàngela Vilallonga, Àngels Chacón) i de governs anteriors (Lluís Recoder, Felip Puig, Boi Ruiz, Germà Gordó, Joana Ortega, Francesc Homs, Jordi Baiget...). També hi havia el president del PDeCAT, David Bonvehí, l’exdirigent del partit Marta Pascal, els exconsellers Santi Vila i Meritxell Borràs, familiars de presos polítics i els expresidents del Parlament Joan Rigol i Núria de Gispert, a més de l’advocat Xavier Melero, el president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, o l’exdirector dels Mossos Pere Soler. Tampoc no hi van faltar els negociadors de la taula de diàleg Elsa Artadi i Josep Rius, a més del diputat de JxCat Albert Batet i l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, entre molts altres noms d’aquest espai polític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona