Política

Els conservadors arrasen en les eleccions de l’Iran

Aconseguirien 191 escons del Parlament contra 16 diputats per als reformistes, que dominaven fins ara amb els moderats

La repressió de les protestes i la crisi econòmica protagonitzen el gir

Els resultats preliminars de les eleccions parlamentàries a l’Iran apuntaven ahir, en espera que al llarg d’avui siguin més complets, a la victòria àmplia i ja pronosticada dels conservadors arreu del país. El triomf també abasta les grans ciutats i comportarà un retorn a la línia més dura al poder legislatiu. L’anterior Parlament estava dominat pels reformistes i moderats, però la crisi econòmica, agreujada per les sancions dels Estats Units, ha portat el descontentament als carrers. La repressió de les protestes populars i la destrucció accidental d’un avió de passatgers han generat onades d’indignació ciutadana, especialment entre els votants reformistes i moderats.

La gran guanyadora del complex panorama econòmic i polític és l’anomenada Coalició de la Unitat, en la qual es van fusionar les dues principals llistes dels conservadors, encapçalades per l’exalcalde de la capital de Teheran Mohammad Bagher Ghalibaf i el clergue i exdiputat Morteza Aqa Tehraní. A la capital, el recompte no acabarà fins avui i es juguen 30 escons dels 290 que componen la cambra. Els primers resultats també avalen el triomf dels conservadors entre la població urbana. Ghalibaf seria el candidat més votat i ja s’apunta com a pròxim president del Parlament. És un antic comandant de la Guàrdia Revolucionària, que també s’ha presentat dos cops a les eleccions presidencials.

Menys vots a Teheran

Les projeccions indiquen que 191 escons seran ocupats pels conservadors; 16, pels reformistes, i 34, per candidats independents. Uns altres 14 escons s’hauran de sotmetre a una segona volta, que tindrà lloc el 17 d’abril. Gairebé 58 milions d’iranians estaven cridats a les urnes divendres, en uns comicis en els quals van concórrer 7.150 candidats.

Una de les incògnites dels comicis és la participació electoral, que encara no es coneix i que assenyala el nivell de descontentament amb el govern. A simple vista, serà més baixa que altres cops, ja que no s’han vist files de votants als col·legis a Teheran com en altres ocasions. El 2016 va ser del 62%, però divendres a mitja tarda havia votat el 40% del cens a escala nacional i un 30% a Teheran. Quedaria per sota del previst pel Consell de Guardians, que indicaven que no baixaria del 50% del cens. I això que la jornada electoral va ser ampliada diverses vegades i fins a la mitjanit, per possibilitar que tothom pogués anar a votar.

7.150
candidats
s’han presentat a aquestes eleccions legislatives pels 290 escons del Parlament.
14
escons
hauran de ser escollits en una segona volta, a l’abril.
58
milions
de ciutadans iranians han estat cridats a votar. El 2016, la participació va ser del 62%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona