Política

MARC LAMUÀ

PRIMER SECRETARI DEL PSC A LES COMARQUES GIRONINES

“Hem demostrat que som una esquerra generosa”

Remarca que la societat gironina no és tan homogènia com sembla, sinó que l’electorat és molt divers, i els socialistes poden esdevenir un pol aglutinador

Reivindica l’herència del catalanisme polític basat en la moderació

Afirma que el PSC és garant que s’apliquin polítiques d’esquerres a les institucions municipals i comarcals

Venim d’uns últims anys durs i no ens n’amaguem; no estem en el màxim potencial

Un quadre d’Ernest Lluch presideix l’entrada de la seu del PSC a Girona. “És una figura referent per a la meva generació, que no el vam gaudir com a company de formació”, recorda Marc Lamuà (Castell-Platja d’Aro, 1980), que fa dues setmanes va ser reelegit primer secretari del PSC a la demarcació.

Lluch era home de diàleg. Què faria avui?
Advocaria pel diàleg; hi advocava quan ETA estava matant. No podem saber com ho afrontaria, des de quina posició. També estic profundament convençut, però, que ens sorprendria i tindria emprenyada molta gent, d’un bàndol i de l’altre, perquè no ho faria a gust de ningú. Apostaria per trobar una solució per a la majoria. I això tindria un valor incalculable avui dia per a Catalunya.
Què és ara el socialisme gironí?
Tenim unes arrels molt profundes i molt pròpies a les comarques gironines. Sempre hem parlat d’aquest accent gironí. Algunes vegades aquest accent gironí s’ha volgut mal interpretar. Per a mi és la màxima autenticitat del socialisme: allà on som imprimim polítiques d’esquerres. Es basen a trencar aquests espais de desigualtat que han anat creixent. Són polítiques feministes i d’igualtat, polítiques ecologistes. En aquest sentit, a les comarques gironines jo diria que hem anat avant-la-lettre; ha estat el PSC qui ha vetllat per la Costa Brava i el Pirineu. Són els fonaments dels quals parteix el socialisme gironí, amb un profund catalanisme, un catalanisme entès com l’amor a la pàtria, tota, a la no renúncia, un catalanisme inclusiu, perquè no pot ser de cap altra manera. És una herència que ens apodera per poder dir que som l’esquerra a les comarques gironines. Som l’esquerra perquè ho hem estat i perquè mai hi hem renunciat.
Són valors que també signen moltes esquerres.
Amb ERC, els comuns..., amb totes les formacions que no només es diguin d’esquerres, sinó que també amb els seus fets siguin d’esquerres, hi tenim infinitat de punts i lluites en comú. Mai ens n’hem amagat. Crec que el que hem demostrat els socialistes gironins en aquests últims anys tan complicats és que som una esquerra generosa. Procurem entendre’ns amb tothom. Ho hem de tenir present en els escenaris actuals, però també de futur. Però no renunciarem a les nostres identitats i a les nostres vies per entendre, transformar i governar la societat. I amb tots els companys de viatge que puguem tenir per executar-ho, sempre ens hi hem entès i ens hi continuarem entenent.
El PSC gironí es troba en un moment dolç? Destacava que s’ha oxigenat una altra vegada el partit.
Molta gent se’ns ha atansat en aquest darrer cicle electoral, ha participat en les llistes municipals o senzillament ha volgut trobar la seva militància activa en un projecte polític amb nosaltres a les comarques gironines. I també ens hem retrobat amb companys que tornen a militar activament amb nosaltres i ho celebrem. Per tant, és certament un moment que podríem considerar dolç, perquè venim d’una trajectòria dura en els últims anys i no ens n’hem d’amagar. Però no estem en el nostre màxim potencial.
Preveieu créixer en les properes eleccions catalanes?
La nostra voluntat és fer la candidatura més competitiva possible. Redoblarem els esforços en les llistes al Parlament de Catalunya perquè som molt conscients del que ens hi juguem. Donarem el màxim de nosaltres mateixos perquè la societat gironina avali la feina feta i ens doni molta més confiança i puguem ser molt més determinants. Perquè allà on som presents els socialistes, i això ho demostrem sobretot a les institucions municipals i comarcals, s’imprimeixen millor les polítiques d’esquerra. És un rol que sabem que fem molt bé i és garant de moltes coses per a molts gironins.
Quina és l’estratègia a seguir? Com a partit del pacte?
Torra anuncia unes eleccions, però ens deixa amb aquesta incertesa permanent en què ens movem a Catalunya en el terreny polític. L’anunci d’eleccions com un moviment de pressió però sense fixar un horitzó suposa tensionar els espais polítics d’una manera poc responsable per part d’un president. Portarem el millor programa per a les comarques gironines. Hem generat un tercer espai que està basat en el consens, en la moderació, en els elements capitals que constituïen el catalanisme polític i que és evident que ara s’han de reformular. Sí que notem que hi ha una fatiga de la gent que permet que, si bé en el passat, i amb uns alts costos electorals en determinats moments, ens vam negar a caure cap a una trinxera o cap a l’altra, avui dia estiguem més autoritzats per dir que podem ser la veu que articuli aquests punts de trobada que la societat catalana ja necessita d’una manera peremptòria. I a les comarques gironines, més. Tenint en compte que és un feu independentista, el 21-D hi va haver uns resultats notables de formacions de confrontació des de l’espai unionista. Per tant, la societat gironina no és tan homogènia com tendim a veure-la. Tenim un electorat molt divers. Per tant, amb aquest apaivagament que demana una certa part de la societat, podem aconseguir que el PSC faci de pol aglutinador d’aquesta necessitat.
Us sentiu representats amb l’etiqueta de partit “constitucionalista”?
No som aquest mal entès constitucionalisme que reivindicaven formacions com Cs. Creiem que la Constitució és un bon marc de convivència que ens hem establert. És un marc que s’ha d’actualitzar, que és viu; no és inamovible i immòbil. Som constitucionalistes en el sentit que defensem la convivència entre tots. No som gent de confrontació, som gent de consens i de diàleg. Si això està inclòs en la defensa constitucionalista, ho som. També som estatutaristes, defensors de les normes que ens donem entre nosaltres.
Com explica que un partit que defensa la fraternitat entre tots els pobles d’Espanya voti a favor de l’aplicació del 155?
Hi va haver un trencament de l’ordenament jurídic que va implicar l’aplicació d’aquest precepte vigent en la Constitució. Cap socialista de Catalunya ni d’Espanya hauria desitjat que s’arribés al punt al qual es va arribar quan es va optar per aplicar-lo. Es va demanar de totes les maneres possibles que s’aturés aquell camí que no ens ha portat enlloc.
Repassem la feina com a diputat al Congrés amb la llista de greuges històrics de l’Estat envers la demarcació. Comencem per l’Arxiu Provincial.
Està pressupostat. El ministeri té el projecte i els diners i en aquest cas qui va embolicar el tracte inicial i l’agenda que s’estava seguint va ser l’Ajuntament. I em sap greu perquè és un equipament de primer ordre que necessita Girona. És l’equipament que tenim més madur per a aquesta legislatura.
El desdoblament de l’N-II és una aposta tenint en compte que l’any vinent l’AP-7 serà lliure de peatges?
Tenen usos i finalitats diferents. L’AP-7 és de circulació de llarg desplaçament; l’N-II concentra un trànsit de més proximitat. Més enllà dels desdoblaments, que hi seguirem apostant, és una carretera amb una perillositat flagrant i, per tant, la inversió hi ha de ser. I els trams nord s’han de desdoblar, treure el trànsit dels pobles, fer les variants, les adaptacions en els encreuaments perillosos. És cert que la disponibilitat pressupostària ara no és la d’altres èpoques. I també és cert que moltes vegades s’havia pressupostat amb una velocitat que no es podia executar; no per ineficàcia, sinó perquè són obres d’execució complexa. És molt agosarat dir que en dos anys es desdoblaran tots els trams nord. Hem de prioritzar els trams.
El baixador del TAV a l’aeroport està encara en fase d’estudi d’idoneïtat?
Estan programats tots els estudis previs de viabilitat. I estem en aquest escenari. Hem de tenir la màxima informació. Fem primer els estudis, que tots els agents que han d’estar implicats en aquesta decisió de proximitat hi puguin dir la seva. Perquè és una inversió important.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio