Política

El govern espanyol i el basc acorden començar a negociar el traspàs de la gestió de la Seguretat Social el 2021

Els dos executius començaran a parlar aquest mes de juny de la gestió de les presons

El govern espanyol i el basc han acordat començar a negociar el traspàs de la gestió de la Seguretat Social a partir del juny del 2021.

L’acord s’ha pres en el marc de la reunió que han mantingut aquest dijous la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, i el conseller basc de Governança Pública i Autogovern, Josu Erkoreka, durant la qual també s’ha pactat un calendari de traspassos de les altres 31 competències recollides a l’Estatut de Gernika i que encara estan en mans de l’executiu estatal.

Els traspassos s’hauran de fer en uns terminis “raonables, assequibles i realistes”, segons ha indicat el Ministeri de Política Territorial en una nota de premsa posterior a la trobada.

Les xerrades entre les dues administracions van començar el 5 de febrer a Madrid i han continuat avui a Vitòria, “dins d’un clima de diàleg i cordialitat”. El compromís d’ambdues parts, s’afegeix des del Ministeri, és avançar, durant el 2020 i el 2021, “en la consecució de l’acord adoptat avui”.

En aquest termini tots els ministeris competents, així com les diferents conselleries basques, iniciaran negociacions, primer en ponències tècniques i després en la comissió mixta de transferències, “per intentar assolir acords en totes les matèries que puguin ser traspassades al País Basc i pendents del seu Estatut”.

En aquest sentit, i pel que fa a traspassos en matèria de gestió econòmica de la Seguretat Social, l’executiu espanyol indica que és “important esperar al diàleg sempre en el marc del Pacte de Toledo”. En tot cas, els treballs per a l’inici dels estudis per a l’examen de matèries relacionades amb aquesta gestió “es traslladen al juny del 2021”.

Pel que fa al traspàs de la gestió de les presons, començarà pel juny, amb l’objectiu que el procés “pugui concloure” abans d’acabar l’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

El ministre principal escocès vol mantenir-se en el poder després de trencar la coalició

barcelona
Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona