Política

Montero no publicarà les balances fiscals i reclama pressupostos a ERC i JxCat

El republicà Capdevila obté el compromís de limitar la morositat de l’Íbex 35 amb les pimes

Bel exigeix el càlcul del saldo amb l’Estat i la fi del dèficit fiscal

Si el govern presidit per Pedro Sánchez esperava que la independència seria el monotema d’ERC i JxCat al Congrés, ahir les ministres María Jesús Montero (Hisenda) i Reyes Maroto (Indústria) es van trobar a l’arena de la cambra baixa bregant per assumptes com ara el dèficit fiscal o la morositat que tenalla les pimes per culpa de l’abús de posició dels gegants de l’Íbex 35. En una interpel·lació de JxCat –que permet obrir un diàleg menys encotillat que el de les preguntes en la sessió de control–, la ministra Montero es va negar amb tota la solemnitat a calcular i a publicar les balances fiscals –com sí que va fer Pedro Solbes des del 2008 sent el vicepresident econòmic de José Luis Rodríguez Zapatero– i al mateix temps va reclamar tant a ERC com a JxCat que donin suport als pressupostos del 2020 sense tenir en compte la rivalitat electoral. “Si portem uns pressupostos bons per a Catalunya i que compleixen amb l’Estatut, què faran? Els donaran suport? Perquè això és el que espero. I és clar que JxCat serà cridat a la negociació”, va dir la ministra d’Hisenda com a targeta d’invitació conjunta a ERC i JxCat.

Malgrat coincidir en la tria del front econòmic per fiscalitzar el govern de Sánchez, el to del republicà Joan Capdevila amb la ministra Maroto i el de Ferran Bel (JxCat) amb Montero diferien. Capdevila, en aquest cas en el torn a la sessió de control, va fer notar a la titular d’Indústria que el termini actual de pagament de 169 dies que tenen les firmes de l’Íbex amb les pimes –el límit legal és de 60 dies– ofega les empreses no cotitzades i la morositat esdevé un crèdit a tipus zero. Maroto va recollir el guant de Capdevila i es va comprometre a aprovar un codi sancionador de la morositat comercial entre empreses. ERC, per si de cas, ha registrat al Congrés una proposició de llei per “vetar el pagament de factures més enllà de dos mesos, amb multes dissuasives”.

Bel, en canvi, va topar contra un mur a l’hora de voler veure publicats els saldos de la Generalitat amb l’Estat. “No pretenem tenir un dèficit fiscal zero, això seria l’ideal! Ja acceptem un cert dèficit fiscal mentre pertanyem a l’Estat espanyol. Però és que ara són 16.000 milions!”, va etzibar. Bel lamentava que el vet a les balances és “una posició solidària del govern que afecta el PSOE, el PSC, Podem i els comuns”, i exigia als de Jaume Asens i de Gabriel Rufián si no els crea cap “contradicció”. “I si porten els pressupostos en parlem, si en volen parlar, que per ara no han volgut. I els votarem o no en funció de l’impacte sobre Catalunya i el conjunt dels catalans”, va reblar Bel a Montero.

LES FRASES

Si porto el projecte de pressupostos que compleix amb Catalunya, què faran? Hi donaran suport?
María Jesús Montero
ministra d’hisenda
El dèficit zero seria l’ideal. Ja acceptem un cert dèficit mentre som a Espanya, però són 16.000 milions!
Ferran Bel
diputat de jxcat al congrés
Les firmes de l’Íbex paguen amb una morositat de 169 dies quan el límit és de 60. Celebro la resposta
Joan Capdevila
diputat de jxcat al congrés
El govern es compromet a aprovar el codi sancionador de la morositat comercial entre empreses
Reyes Maroto
ministra d’indústria

Marlaska lloa el rigor penitenciari

“Ja estan en semillibertat, ja hi ha els colpistes al carrer”, va sentenciar el diputat de Vox Javier Ortega Smith al Congrés. Amb les presons transferides a la Generalitat des del 1984, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va haver d’afrontar el clam de la ultradreta per l’aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari amb els presos polítics. “La llei penitenciària es compleix a Espanya”, lloava el ministre sobre el tractament català.

El ministre de l’Interior va donar la cara pel procés que ha seguit Ester Capella. “Les seves expressions transcendeixen la crítica respectable a una sentència o al govern central, ofenen els empleats d’Institucions Penitenciàries estatals i autonòmics, els jutges, la fiscalia i la sala segona del Tribunal Suprem”, va etzibar Grande-Marlaska. El diputat de Vox Ignacio Garriga fins i tot va denunciar el mal fet a Espanya pels “països traïdors de l’espai Schengen”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista