Política

Torra refreda el calendari de Sánchez

El govern prioritza les garanties per al diàleg a la data d’inici de les converses en ple debat independentista sobre un mediador

La ministra María Jesús Montero manté que serà abans d’acabar aquest mes

Pel govern de la Generalitat “no ve d’uns dies”. El diàleg amb l’executiu espanyol podria arrencar la primera setmana de març en lloc de l’última de febrer. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va refredar ahir el calendari de Pedro Sánchez per a l’inici de les converses per prioritzar que s’abordi el diàleg amb garanties. La portaveu de l’executiu va remarcar que va ser el president espanyol, Pedro Sánchez, qui va traslladar al de la Generalitat que la primera reunió entre governs se celebraria abans que acabi aquest mes. Quim Torra, però, no té pressa, tenint en compte que encara no hi ha acord entre l’independentisme sobre la figura d’un mediador, que Junts per Catalunya considera imprescindible i ERC, no. “Volem garantir que això sigui un èxit. Si hem d’esperar set, deu dies o quinze més, és prou important el que hi anem a fer”, va afirmar Budó després de la reunió del Consell Executiu.

Quan la portaveu parla de garanties, es refereix al mediador: “Estem treballant perquè aquesta mesa de negociació es dugui a terme amb totes les garanties. Però la part catalana en cap cas es va comprometre que fos al febrer. Estem treballant per garantir-ne l’èxit. No ens apressa el calendari. Uns dies amunt o avall no ens condicionen, volem anar-hi amb el màxim consens possible”, insistia.

La manca de pressa contrasta amb la urgència expressada per ERC. Encara ahir el cap de files republicà al Congrés, Gabriel Rufián, continuava confiant que la mesa es reunirà la setmana que ve. Preguntada després de la reunió del Consell de Ministres, la portaveu de l’executiu espanyol, María Jesús Montero, no va traspuar la mateixa urgència dels republicans ni va posar data, però sí que va deixar clar que mantenien el compromís de Pedro Sánchez de “convocar la mesa abans que acabi el febrer, és a dir, al llarg d’aquestes setmanes que queden”. Montero no va voler entrar a valorar “converses internes que pugui tenir el govern de Catalunya” ni la possibilitat d’allargar-ho al març com havia expressat pocs minuts abans la seva homòloga des de Barcelona, i es va limitar a dir en dues ocasions: “Estem en contacte entre els gabinets per poder fer l’agenda, l’ordre del dia i els integrants [que participaran en la trobada.]”

La pugna per un mediador es reproduïa als passadissos de la cambra baixa, on ERC i JxCat tornaven a expressar diferències a l’entorn del mediador. “Seria contraproduent posar més pressió a la taula”, defensava Rufián. Al seu torn, la portaveu de JxCat, Laura Borràs, recordava que la figura del relator “era acceptada” per Sánchez a Pedralbes quan es va aixecar de la taula de diàleg i subratllava que el Parlament va aprovar, també amb els vots d’ERC, la necessitat d’un “mediador internacional”. “Quan un no té res a amagar i no espera faltar a la seva paraula, no passa res perquè hi hagi un tercer”, va afegir-hi Borràs. I la resposta des de La Moncloa, que continua parlant de la figura de relator i no del mediadors, és encara la ja coneguda des de fa alguns dies: “El govern i jo mateixa des d’aquesta mesa hem estat sempre molt clars i no entenem que aquesta figura sigui necessària”, afirmava categòricament la portaveu Montero. El discurs es mantenia en l’argumentació que “són els ciutadans els que assistiran amb transparència a les explicacions i els avenços que es puguin produir en aquesta mesa”, per afegir-hi que l’executiu espanyol sempre havia traslladat “la complexitat d’aquesta qüestió” i no n’espera resultats a curt termini, segons Montero. La portaveu considera que la qüestió important és “començar aquest diàleg de bona fe”, buscant “punts de trobada que permetin donar realment una solució a un dels conflictes més importants que té el país”.

D’altra banda, el que sembla una altra discrepància treu el cap enmig de tot aquest soroll. ERC ha explicitat que prefereix que la taula entre governs se celebri abans que la reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat –que el govern vol que abordi la gran majoria dels 44 punts de l’agenda per al retrobament plantejada per Sánchez–. La consellera Budó es limitava ahir a dir que la bilateral es convoqui “quan sigui possible”, sense precisar si abans o després de l’inici del diàleg. En qualsevol cas, responent a la petició de Torra de preparar l’ordre del dia de la bilateral, el conseller de Relacions Institucionals, el republicà Alfred Bosch, presentarà dimarts al Consell Executiu un esborrany amb les diferents propostes dels departaments per afrontar la negociació en aquest fòrum.

Portaveu de l’ANC

Paral·lelament, la presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, va lamentar que Torra no convidés la seva formació a la reunió de dilluns al Palau de la Generalitat per preparar la primera trobada entre governs. “El president no pot fer com si fos portaveu només de l’ANC”, va criticar en una entrevista a Ràdio 4. Albiach va assenyalar JxCat com a responsable que no se’ls hi convidés, tot assegurant que ERC sí que n’era partidària. El líder de Podem –formació que a Catalunya conflueix amb els comuns–, Pablo Iglesias, s’asseurà a la taula de negociació per part del govern espanyol.

No ens apressa el calendari. Uns dies amunt o avall no ens condicionen
Meritxell Budó
Portaveu del govern
Sempre hem estat molt clars i no entenem que la figura del relator sigui necessària
María Jesús Montero
Portaveu del govern espanyol
El president Torra no pot fer com si fos portaveu només de l’ANC
Jéssica Albiach
Presidenta dels comuns al Parlament

Sassoli aplaudeix l’inici del diàleg, segons Iceta

Miquel Iceta va assegurar ahir que el president del Parlament Europeu, el socialista italià David Sassoli, veu de bon ull l’inici del diàleg per resoldre “el problema polític”. El líder del PSC va mantenir-hi una reunió a Brussel·les, en què va traslladar-li les seves esperances per la perspectiva de l’obertura de la negociació entre governs. El primer secretari socialista va agrair a Sassoli el seu “capteniment institucional” davant l’afer català. “Li hem traslladat alguns problemes que probablement hauríem hagut de ser capaços de resoldre a Catalunya i Espanya”, va admetre. Iceta, que va negar que haguessin parlat del suplicatori contra els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, no tenia prevista cap reunió amb el president exiliat: “Tinc una agenda prou atapeïda i el que m’ha portat aquí és parlar amb les institucions europees.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona