Política

Albiach lamenta que Torra no hagi convidat els comuns a la cimera de Palau

La presidenta de CatECP creu que JxCat vol “utilitzar electoralment” la taula entre governs

La presidenta de CatECP al Parlament, Jéssica Albiach, ha lamentat que el president de la Generalitat, Quim Torra, no convidés els comuns a la reunió que es va celebrar ahir dilluns al Palau de la Generalitat per preparar la primera trobada de la taula de negociació entre governs. “El president no pot fer com si fos portaveu només de l’ANC”, ha afegit en una entrevista a Ràdio 4.

Segons Albiach, és un “error” no consensuar amb les altres forces el posicionament que el Govern portarà a la taula. Ha assenyalat JxCat com el responsable que no se’ls hagi convidat tot assegurant que ERC sí que n’era partidària i ha acusat els postconvergents de voler “utilitzar políticament” la taula de diàleg entre governs.

Albiach considera que l’ANC té molta influència sobre Torra i ha afirmat que l’entitat independentista va ser la primera en dir que els comuns no havien de participar de les reunions preparatòries del diàleg amb l’Estat. “Lamento que el president escolti més l’ANC que les forces representades al Parlament”, ha afegit.

En aquest context, ha retret a Torra que només vulgui governar “per la meitat del país que és independentista”. I també s’ha mostrat crítica amb ERC perquè, segons ella, “a l’hora de marcar el pas del full de ruta independentista acaba manant JxCat” i ha demanat als republicans que es treguin els complexos.

Albiach ha defensat que en la taula entre governs, que és la que té “major entitat”, no es pot deslligar el tema nacional i el tema social. I per tant, segons la presidenta dels comuns al Parlament, en aquest espai també s’ha de parlar d’altres qüestions a banda del conflicte polític com pot ser la situació de Rodalies Renfe.

“Deslligar una cosa de l’altra és continuar supeditant els problemes socials, que són molts”, ha conclòs per després situar la primera reunió de la taula entre governs a finals de febrer o principis de març.

Pel que fa a la figura d’un mediador que separa JxCat i ERC, Albiach ha considerat que era interessant amb un govern del PP però que ara ja no és necessària perquè hi ha un govern espanyol disposat al diàleg i que ha reconegut que hi ha un “problema polític de fons”. En aquest context, ha assenyalat que JxCat no està convençuda de la importància de la taula entre governs per motius electoralistes.

Preguntada per les persones que representaran el govern espanyol a la taula de diàleg, Albiach ha dit que se sent representada per Pablo Iglesias, que en formarà part. Ha afegit que li agradaria que hi fos Jaume Asens però també “altres companys que remarien a favor del diàleg”.

Candidata única a la presidència de la Generalitat

Albiach ha explicat que és la única candidata que s’ha presentat a les primàries dels comuns per aspirar a la presidència de la Generalitat en les pròximes eleccions catalanes, que creu que seran a la tardor.

Les altres dues candidates que havien manifestat la voluntat de presentar-s’hi no s’han presentat en el procés de recollida d’avals, per tant, han caigut de la cursa. Segons Albiach, hagués estat interessant que hi hagués altres candidates.

Pel que fa als pactes postelectorals, ha insistit que els comuns no participaran d’un Govern amb JxCat i ha instat a no repetir el mateix model i buscar una fórmula del segle XXI “a la catalana”. “Si és una fórmula que ja ha fracassat, per què hauria de funcionar?”, ha preguntat sobre un acord JxCat-ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona