Política

Budó dona allargues a la possibilitat que Torra posi les urnes abans de l’estiu

La reunió entre partits i entitats independentistes, privada i sense data

La portaveu insisteix en la figura del mediador i La Moncloa la dona per liquidada

La portaveu del govern, Meritxell Budó, va posar ahir fre a decisions cabdals que s’han de prendre dins del curt calendari que queda de legislatura. De moment, tot sembla congelat en una nova demostració de força entre JxCat i ERC. Ara és el president Torra qui té la paella pel mànec.

Així, i quant a la data de les eleccions, que ERC vol consensuar amb el soci de govern, la portaveu de l’executiu va matisar ahir que els comicis podrien no ser convocats tan bon punt s’aprovi el pressupost, a mitjan març, com ja està establert en el calendari de la cambra catalana. La data de març situaria la possibilitat d’eleccions cap al maig o el juny.

Tanmateix, ahir Budó va remarcar que si bé el president Torra assenyalarà la data després que s’aprovi el pressupost, tal com va anunciar ell mateix que faria, això no vol dir en cap cas que la signatura del decret es faci de manera immediata i, consegüentment, allunyaria unes eleccions al maig o al juny després dels 54 dies reglamentaris. “És només potestat del president Torra escollir la data”, assenyalava Budó. Segons la consellera, el president escollirà la data d’acord amb el calendari que consideri més convenient. El que és clar és que hi haurà eleccions el 2020, però ahir es va obrir l’horitzó fins al mes d’octubre o novembre.

D’altra banda, hi ha pendent de fixar la data per a la celebració de la taula de partits i entitats independentistes per tractar el contingut de la reunió entre els governs espanyol i català. Aquest òrgan ja va celebrar una primera reunió i la seva tasca és rellevant tenint en compte les diferències de criteri entre JxCat i ERC per consensuar, per exemple, el paper del mediador, que JxCat considera imprescindible per tal de disposar d’una garantia per als acords que assoleixi la taula entre els governs espanyol i català. La Moncloa, però, ja ha donat per tancat que no hi haurà mediador. Aquesta reunió encara no té data i, des d’ahir, la celebració s’ha envoltat d’ombres i silencis. Segons la portaveu, aquesta trobada “es desenvoluparà de manera discreta i prudent”. La portaveu també va expressar el seu desig que les dues forces polítiques principals puguin arribar a acords que després siguin traslladats a la taula entre governs. De moment, en aquest aspecte, també prudència obligada, tenint en compte els desacords entre JxCat i ERC en un moment en què, amb un horitzó d’eleccions, la precampanya ja s’ha instal·lat en la política catalana.

Tampoc estan resolts ni la data ni el calendari de la taula tècnica que ha de fer-se càrrec del contingut i el material de la taula entre governs. Més enllà dels presidents Torra i Sánchez i els vicepresidents Iglesias i Aragonès, no es coneix qui acabarà d’integrar aquest grup de treball.

I, finalment, tampoc hi ha data per a la comissió bilateral que ha de debatre sobre les competències i el contingut dels traspassos entre la Generalitat i La Moncloa. Es tracta d’un òrgan ordinari que sempre s’ha reunit per solucionar els conflictes competencials entre administracions. Des que va esclatar el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol, aquesta comissió només s’ha reunit un cop sota el mandat de Pedro Sánchez i quan l’ara presidenta del Congrés, Meritxell Batet, exercia de ministra d’Administració Pública i Territori.

Ahir la portaveu del govern també va deixar clar que el president Torra ja ha donat instruccions al conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, perquè convoqui la comissió bilateral, una decisió que el conseller no compartia fins que no se celebrés la taula entre governs i amb els principals punts de l’ordre del dia al descobert, com són el dret d’autodeterminació, l’amnistia dels presos polítics i la fi de la repressió. Una taula que la presidència del govern espanyol i també ERC volen celebrar aquest mes de febrer després que el pacte entre el PSOE i ERC fixés un termini de quinze dies des de la formació del govern espanyol. Ara, però, amb totes les reunions prèvies en stand-by, la taula de diàleg entre els dos governs es podria endarrerir fins al març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona