Política

La defensa de Trapero demana invalidar un testimoni de la fiscalia i correus no analitzats fins ara

L’advocada Olga Tubau al·lega que el guàrdia civil no va signar cap atestat i ha intervingut en documents no presentats formalment

La defensa del major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha demanat a l’Audiència Nacional que el tribunal no tingui en compte la declaració que ha fet un testimoni de la Guàrdia Civil que no havia signat cap atestat policial i que ha fet referència, a preguntes de la fiscalia, a nombrosos correus electrònics no analitzats al jutjat d’instrucció.

Les altres defenses també ho han demanat, mentre que el fiscal ha dit que tots els correus estan aportats a la causa i és habitual que els atestats siguin elaborats per part de més dels dos agents que els signen.

Tot i així, la fiscalia ha admès que es poden valorar els correus sense tenir en compte el testimoni. De fet, els correus indicarien que Trapero va enviar a la cúpula política d’Interior diversos missatges que teòricament s’havien de restringir a l’àmbit estrictament policial.

D’altra banda, un dels comandaments de la policia judicial de la Guàrdia Civil que investigava l’organització del referèndum ha explicat que, gràcies al fet que tenien ‘punxat’ el telèfon de l’exsecretari general d’Economia Josep Maria Jové, van poder escoltar com el mateix 20-S a les 8.12 hores, sis minuts abans de ser arrestat, i quan ja es coneixia l’actuació policial contra el Govern, Jové va trucar a la seva dona i li va dir que la Guàrdia Civil havia entrat a casa de Natàlia Garriga, directora de serveis d’Economia, i li va afegir: “El que vam parlar ahir, fes-ho”.

Això, segons ell, es refereix al fet que el dia abans, l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig li havia explicat en quatre correus l’actuació policial a la seu d’Unipost a Terrassa.

Per això, considera que els missatges de Puig a Jové van ser claus per alertar l’exsecretari d’Economia davant l’actuació de la Guàrdia Civil per impedir el referèndum.

El guàrdia civil ha criticat l’actuació dels Mossos davant la instrucció número 2 de la Fiscalia Superior, del 12 de setembre.

Segons ell, la policia catalana no va fer “res rellevant, cap actuació significativa” en contra del referèndum, ja que no va intervenir material, no va descobrir qui va encarregar, pagar ni imprimir la cartellera, ni va investigar o detenir cap persona.

“Tenia el potencial i la professionalitat necessària per fer més”, ha conclòs. Respecte les 172 actes aixecades pels Mossos en actes de propaganda de l’1-O ha dit que eren “estadística, però no eficàcia”.

No obstant, a preguntes de l’advocada de Trapero, Olga Tubau, ha admès que no sap totes les actuacions que van fer els Mossos i tampoc sap si la fiscalia va fer algun retret a la policia catalana.

D’altra banda, un comandament de la Brigada d’Informació de la Policia Nacional que va interceptar la documentació que els Mossos anaven a cremar a la incineradora de Sant Adrià del Besòs el 26 d’octubre ha explicat que els comandaments de la policia catalana van mostrar “nerviosisme, preocupació i inquietud” davant la descoberta dels papers per part de la policia espanyola.

A més, tenien “dubtes” que l’Audiència Nacional acabés donant permís per comissar la documentació, però finalment ho van “acceptar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona