Política

El retrobament de l’esquerra desembarca a Barcelona

Sánchez fa una distesa visita a Ada Colau, que es proclama “feliç” i subratlla el “punt d’inflexió” que viu la política

L’Estat promet finançament per a les infraestructures culturals de la ciutat

El nou clima d’entesa entre els partits d’esquerra d’àmbit espanyol que ha permès a Pedro Sánchez assolir la presidència del govern es va passejar ahir per l’ajuntament de Barcelona amb motiu de la visita que el líder de l’executiu estatal va fer a l’alcaldessa Ada Colau. Lluny de la tensió social i institucional que en altres ocasions havia suscitat la visita dels caps de govern espanyols a la capital de Catalunya, la d’ahir va ser una trobada d’una cordialitat extrema i d’una normalitat absoluta, tant que Ada Colau es va prendre la llicència de dir que se sentia “feliç” i que tot plegat era la mostra més evident que es viu un “punt d’inflexió” en la política catalana i estatal i que ha començat a decantar-se cap al costat del diàleg i l’entesa entre partits.

En la seva breu al·locució davant la premsa –una intervenció sense dret a preguntes–, Pedro Sánchez va tornar a parlar del document de 44 mesures que el dia abans havia presentat al president de la Generalitat, Quim Torra, i que ell mateix ha batejat com a “agenda per al retrobament”. Sánchez va dir que no és cap proposta buida, sinó una iniciativa política que es vol “concretar en la pràctica i amb els fets”. De moment, ahir els fets i les concrecions van ser aquesta trobada amb Colau, la líder catalana dels seus socis de govern, i un compromís signat d’aportar més diners per a les infraestructures culturals.

La visita de Sánchez a la plaça Sant Jaume es va fer, com el dia anterior, amb el cor de la ciutat pres per un gran desplegament d’agents dels Mossos d’Esquadra que van impedir el trànsit normal dels vianants fins que el president espanyol va marxar de l’ajuntament. Com dijous, a la plaça la contestació ciutadana era irrellevant. A diferència del primer dia, però, en aquesta ocasió el cotxe de Sánchez sí que va entrar dins de l’edifici de l’ajuntament, on l’esperava Ada Colau, i així el servei de protocol i imatge del president espanyol es va estalviar una altra foto de Sánchez amb la pancarta per la llibertat d’expressió que penja del balcó de la Generalitat.

La trobada es va cenyir al que el protocol de Pedro Sánchez havia insinuat amb anterioritat, uns 45 minuts. En acabar, els dos líders es van dirigir al Saló de Cent, on Pedro Sánchez va manifestar la seva satisfacció pel fet de trobar-se en el mateix espai on durant la Guerra Civil l’aleshores president, Manuel Azaña, va pronunciar un discurs històric batejat com a Pau, pietat, perdó.

En prendre la paraula, el president espanyol es va afegir a l’argumentari de Colau assegurant que “s’està obrint una nova etapa política” que al seu parer ha de permetre posar un “punt i a part” i que està disposat a avançar per aquest camí a través del “diàleg en molts fronts”. El president va tornar a fer servir el terme “conflicte polític” per referir-se a la discòrdia entre Catalunya i Espanya i va assegurar que l’única solució és a través de les “respostes polítiques”.

En aquesta estratègia d’acostament als partits independentistes, és evident que els comuns i Ada Colau hi han de tenir un paper fonamental. L’alcaldessa ja va deixar ahir clar quina és la seva predisposició en aquest sentit en afirmar que posa la ciutat a disposició de Sánchez. “Barcelona serà la principal aliada en la recerca de diàleg”, va dir l’alcaldessa.

Els acords concrets que van sortir de la trobada entre Sánchez i Colau es van plasmar en un document que van signar tots dos al Saló de Cent. En primer lloc, destaca la recuperació del conveni de capitalitat cultural i científica de Barcelona, que és un acord de l’època de José Luis Rodríguez Zapatero i que ja fa deu anys va suposar una injecció de 25 milions d’euros per finançar equipaments culturals de Barcelona. En l’acord d’ahir no es parla de quantitats, que hauran de ser pactades en el marc de la comissió de col·laboració interadministrativa, un ens que preveu la Carta Municipal de Barcelona i que també es va acordar impulsar ahir.

Finalment, l’Estat es va comprometre per escrit a defensar davant la Unesco que Barcelona sigui la seu de la III Conferència Internacional d’Educació Superior, que s’hauria de celebrar el 2021 i que serà el primer cop que no té lloc París.

Fora del guió, i dels papers signats, Ada Colau va aprofitar per demanar a Pedro Sánchez que activi una legislació que permeti als ajuntaments intervenir en el mercat d’habitatge per regular els preus abusius del lloguer.

En les explicacions que es van donar sobre la trobada, no es va dir res de projectes concrets, sobretot d’obra pública. Aquest és un fet que va ser criticat per l’oposició a Colau, que va lamentar que tot plegat responia més a una foto buscada que a una voluntat real d’avançar.

LES FRASES

La ciutat de Barcelona serà la principal aliada en l’establiment del nou clima de diàleg
Ada Colau
Alcaldessa de Barcelona
L’agenda per al retrobament que he presentat no és un paper més, és una agenda factible que planteja uns objectius possibles
Cal posar un punt i a part a la política tal com ha estat fins avui. Ara obrim una nova etapa
Pedro Sánchez
president del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona