Política

El Suprem avala la legalitat de la vaga del 8-N del 2017

Valida la sentència del TSJC i rebutja el recurs de Foment

Conclou que la finalitat principal no era política

El Tribunal Suprem ha validat la sentència dictada el 2 de maig del 2018 pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i ha conclòs que la vaga general celebrada el 8 de novembre del 2017 va ser legal. Respon així al recurs presentat per Foment del Treball, que és l’entitat que havia presentat la denúncia contra el sindicat convocant, la Intersindical-CSC, i el comitè de vaga, en entendre que el sindicat independentista no tenia prou legitimitat i que la finalitat última de la convocatòria era política i no laboral.

Tal com ja va donar per provat en el seu dia el TSJC, el Suprem també descarta ara la il·legalitat de la vaga i avala la tesi que la finalitat principal no va ser política, sinó laboral. Així, conclou que, “tot i que poden aparèixer enunciades altres finalitats que poden ser qualificades de polítiques”, aquestes no desvirtuen la finalitat principal, que va ser “bàsicament de defensa dels drets dels treballadors”.

El Suprem considera que “no va existir abús de dret” i cita un informe de la Delegació del Govern de l’Estat, que valorava que la vaga havia tingut un seguiment mínim i, tot que feia referència al fet que “els radicals havien convertit el fracàs en una jornada d’actes vandàlics”, en cap cas vinculava els actes vandàlics al sindicat convocant. En el mateix sentit, la mateixa sentència del Suprem considera provada la “desvinculació de la Intersindical dels talls de carreteres i vies de trens a càrrec dels CDR”.

La sentència també tomba un altre aspecte del recurs de Foment del Treball, segons el qual el sindicat independentista convocant no tenia prou legitimitat perquè només ostentava una representació del 0,48% al territori. El Suprem, com ja va fer en el seu dia el TSJC, recorre a la jurisprudència per concloure que per poder convocar una vaga n’hi ha prou de tenir implantació sense que sigui necessària un mínim de representativitat.

La vaga del 8-N va ser secundada per 82.174 persones. El Servei Català del Trànsit va registrar 351 incidències per manifestacions en 65 vies de circulació diferents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona