Política

Insten Sassoli a mantenir l’escó de Junqueras

45 eurodiputats li demanen per carta que compleixi la sentència del TJUE i protegeixi la seva immunitat

Un carta signada per 45 eurodiputats insta el president del Parlament Europeu, David Sassoli, a restaurar els drets d’Oriol Junqueras com a diputat a l’eurocambra i complir així amb la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en què reconeixia que el líder republicà gaudeix d’immunitat des del 13 de juny, quan es van formalitzar els resultats electorals.

En la missiva censuren que el Tribunal Suprem (TS) ataqui “els valors fonamentals del projecte europeu”, basat en “l’estat de dret, la separació de poders i la protecció dels drets fonamentals”, impedint que Junqueras assistís a la sessió inaugural del 2 de juliol i a la del gener, retenint-lo a la presó. Per als eurodiputats “és inconcebible que un tribunal d’un estat membre no acati una resolució del poder judicial europeu” i també qualifiquen de “lamentable” la decisió de Sassoli de retirar-li l’escó “sense decisió del Parlament” perquè “soscava la sobirania de la cambra i la seva capacitat per decidir sobre la immunitat dels seus membres”.

La carta està firmada per 28 integrants del grup Els Verds-Aliança Lliure Europea, entre els quals hi ha Diana Riba; nou membres d’Esquerra Unida Europea-Esquerra Verda Nòrdica; tres d’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates, i tres més del grup Renovar Europa, a més de Carles Puigdemont i Toni Comín. A la carta posen de manifest que “la negació dels drets polítics” mantenint Junqueras a la presó “és un precedent alarmant que viola els principis i els valors que inspiren el projecte europeu”. Per això volen que el Parlament defensi la institució protegint la immunitat de Junqueras, oposant-se a l’anunci de finalització del seu mandat, i verifiqui les credencials en una pròxima votació.

L’escrit també està dirigit al president espanyol, Pedro Sánchez, perquè faci complir la sentència del TJUE, “incloent tots els mitjans legals possibles” per alliberar Junqueras i, d’aquesta manera, “protegir els seus drets civils i polítics com a representant europeu electe”.

Una delegació d’eurodiputats visita els presos polítics

Nou eurodiputats que integren la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya, que té l’objectiu de promoure el diàleg i una solució política per resoldre el conflicte a Catalunya, visitaran demà els presos polítics als centres penitenciaris de Lledoners i Mas d’Enric. Aquesta és la quarta vegada que una delegació de diputats de la cambra europea que integra aquesta plataforma els fa una visita. En concret la delegació estarà integrada per François Alfonsi, Benoît Biteau, Diana Riba i Michèle Rivasi, d’Els Verds-Aliança Lliure Europea, i per Pernando Barrena, Leila Chaibi, Clare Daly, Katerina Konecná i Mick Wallace, del grup d’Esquerra Unida Europea-Esquerra Verda Nòrdica. La plataforma es va crear el desembre del 2017 i va enviar observadors als comicis catalans d’aquell 21 de desembre i ha donat a conèixer les seves propostes en diversos fòrums internacionals. El gener d’ara fa un any, el president espanyol, Pedro Sánchez, va al·legar motius d’agenda per no reunir-s’hi durant el ple de l’eurocambra a Estrasburg.

D’altra banda, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, rebrà avui a la tarda la visita de Jason Y. Ng, el líder de la Revolució dels Paraigües de Hong Kong i estudiós dels moviments de desobediència civil no violenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA