Política

El Constitucional diu que el Suprem va vulnerar els drets dels assaltants de Blanquerna perquè va sentenciar sense escoltar-los

El ple ordena dictar una nova sentència que exclogui els agreujants de discriminació ideològica i de danys en béns públics

El Tribunal Constitucional (TC) ha determinat que el Tribunal Suprem (TS) va vulnerar els drets a un procés amb totes les garanties i a la presumpció d’innocència dels assaltants de Blanquerna en aplicar els agreujants de discriminació ideològica i de danys en béns públics sense haver escoltat les declaracions dels acusats.

La vulneració es produeix perquè no es va “possibilitar un tràmit d’audiència a tots els acusats que els hagués permès exposar el seu testimoni exculpatori amb el fi que fos degudament ponderat per l’òrgan judicial de segona instància”, diu la sentència feta pública aquest dilluns. El TC argumenta que mentre que l’Audiència de Madrid va descartar aplicar els dos agreujants després d’haver analitzat les proves i escoltar les declaracions dels acusats, el Tribunal Suprem l’aplica sense analitzar-ho directament.

Per això, el TC ordena dictar una nova sentència que exclogui els agreujants de discriminació ideològica i de danys en béns públics, que van elevar les condemnes de presó als ultres que van assaltar la Llibreria Blanquerna de Madrid l’11 de setembre del 2013.

El Constitucional, sobre la discriminació ideològica, diu que el Suprem “va afirmar l’existència d’aquest ànim en els acusats, sense haver-los donat la possibilitat efectiva d’haver estat escoltats i sense haver tingut contacte directe amb qualsevol altre element probatori de naturalesa personal”, continua el TC.

Sobre l’agreujant aplicat pel delicte de danys per recaure en béns d’ús públic, en aquest cas la delegació de la Generalitat a Madrid, el TC afirma que el Suprem també hauria d’haver fet el “tràmit d’audiència”. Segons el TC, el Suprem no té en compte “l’element subjectiu referit al coneixement que tenien els acusats que el bé danyat era un bé d’ús públic”. Per això, el TC conclou que s’ha vulnerat el dret a un procés amb totes les garanties i a la presumpció d’innocència.

En canvi, sí que considera que està ben aplicada la condemna pel delicte d’impedir el dret de reunió així com el delicte de danys provocats en el moment d’accés al local i, en el cas d’alguns dels assaltants, contra les persones. La sentència afirma que ha quedat acreditada “l’existència d’una conducta agressiva contra béns i persones” i que la finalitat dels assaltants, coneixedors que s’estava produint la commemoració de la Diada de Catalunya, era “atemptar contra la pau pública” i “suprimir la llibertat d’exercici del dret de reunió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona