Política

Primeres mostres de fatiga en les protestes de França

El nombre de manifestants disminueix en la cinquena vaga general contra la reforma del model de pensions

El sector ferroviari recupera certa normalitat i la vaga també decau al metro de París

Primers símptomes de cansament en les protestes contra la reforma de les pensions a França. Després de 43 dies de vaga il·limitada en el transport ferroviari i metropolità i de cinc vagues generals en menys d’un mes i mig —ha estat la protesta social més important en el país veí des del 2010—, la mobilització comença a decaure. La fatiga natural es nota entre els vaguistes. Cap a 187.000 persones, segons el Ministeri de l’Interior, van manifestar-se arreu del territori francès. Això representa menys de la meitat respecte de les 452.000 de la setmana passada.

La d’ahir va ser la primera jornada nacional de protestes després de l’anunci dissabte passat que l’executiu acceptava de retirar “de manera provisional” la introducció d’una “edat efectiva” de jubilació a 64 anys. El president francès, Emmanuel Macron, podrà felicitar-se que aquest anunci ha vingut acompanyat d’una disminució de la mobilització i de l’impacte de la vaga en els transports. La circulació de trens recupera certa normalitat. En canvi, el metro de París continua més alterat, amb només tres línies d’un total de setze que circularan avui amb la freqüència normal.

A més, l’opinió pública continua essent hostil al sistema per punts ideat pel jovent dirigent, que substituirà els actuals 42 règims de cotització. Segons un sondeig de l’institut Harris, realitzat després de l’anunci de dissabte passat, del qual desconfien la majoria de sindicats, el 60% dels francesos dona suport a les manifestacions i vagues contra el nou sistema de pensions. Tot i que el nombre de manifestants disminueix, els opositors a la reforma no han dit l’última paraula. Han anunciat una nova jornada nacional de vagues per al 24 de gener, el dia en què la polèmica mesura serà presentada en el consell de ministres.

“No és mai massa tard per convèncer i fer cedir un govern”, va assegurar ahir Philippe Martinez, secretari general de la CGT, un dels sindicats que lidera les protestes juntament amb Força Obrera i Solidaris. Davant el declivi de la vaga en els transports, s’han organitzat durant aquesta setmana noves accions de blocatge i protesta en ports, refineries i en el Banc de França.

“Tenint en compte el cansament, el salari perdut i que ja fa més de quaranta dies que dura la vaga —tot un rècord a França—, trobo que encara hi ha molta gent que es manifesta”, va afirmar a El Punt Avui Sylvie G., de 47 anys, enginyera a l’empresa elèctrica EDF, enmig de la manifestació a París, que va reunir entre 250.000 (sindicats) i 23.000 persones (Ministeri de l’Interior).

“La retirada provisional de l’edat efectiva de jubilació a 64 anys és una aixecada de camisa. A més, aquesta no representa el problema principal de la reforma”, hi va afegir Sylvie, que no es veurà afectada pel nou sistema per motius generacionals, però que s’hi oposa. “En les darreres setmanes hi ha hagut moltes escenificacions i canvis de llenguatge, però la realitat és que no s’han produït grans canvis”, defensa l’economista Michael Zemmour. Segons aquest professor de la Sorbona de París, no s’han produït modificacions en els aspectes essencials que comportaran “una disminució de les futures pensions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona